Castratie van de cavia

Om nakomelingen te voorkomen en koppelen met andere cavia’s mogelijk te maken is het verstandig de cavia te castreren. Omdat cavia’s snel geslachtsrijp kunnen zijn, castreren we ze al vanaf 4 weken leeftijd.

Castratie van de cavia, de voorbereiding

Als eerste krijgt de cavia een pijnstiller toegediend en een injectie om het maagdarmkanaal in beweging te houden. Hierna krijgt hij de narcose. Bij de cavia maken we voor een deel gebruik van injectienarcose. Dit heeft als voordeel dat er ook een deel pijnstilling in zit. Alleen gasnarcose bevat geen pijnstilling en behalve dat het niet zo vriendelijk is, is de cavia erg gevoelig voor pijn.
Wanneer de cavia slaapt wordt hij voorbereid (geschoren), waarna hij naar de operatiekamer worden gebracht. Hier komt hij op een warmtematje te liggen en krijgen een kapje met zuurstof. Indien nodig kan er ook “slaapgas” toegediend worden. Vervolgens wordt het operatiegebied voorbereid, terwijl de dierenarts zich omkleed. Dan is het zover.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Cavia castratie: Voorbereiding van de cavia, oogjes worden gedruppeld.We moeten voorkomen dat de oogjes uitdrogen. Dit doen we door middel van kunsttranen.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Cavia castratie: Voorbereiden: het scheren van het operatie gebied.Vervolgens moet het operatiegebied geschoren worden.
De daadwerkelijke castratie van de cavia

De dierenarts opereert bij onze praktijk steriel met een mondkapje, antiseptische vloeistof voor de handen en met handschoenen. Er wordt in den lande ook wel gecastreerd zoals het bij een kater gebeurd. Door het wijde lieskanaal heeft dit echter een groter risico op infecties en andere complicaties. Tevens wordt de echte operatieve manier door de specialisten aanbevolen.Wij kiezen dus voor de operatieve wijze. Dat betekent dat de chirurg steriel staat en de cavia ook chirurgisch wordt voorbereid. Hierna worden er 2 snedes gemaakt over het scrotum, naast de penis. De testikels worden voorzichtig naar buiten gehaald en het lieskanaal wordt afgesloten door het vlies rondom de zaadstreng en de bloedvaten af te binden. Er moeten worden opgelet dat er geen tractie gezet wordt op de bloedvaten om inwendige bloedingen tegen te gaan. Vervolgens wordt de huid met hechtingen gesloten, zodat er geen organen naar buiten kunnen komen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Cavia castratie: Aansluiten op zuurstof en gasnarcose.Om de veiligheid te vergroten voor de cavia, maken we gebruik van zuurstof en gasnarcose.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Cavia castratie: Het steriel maken van het operatiegebied.Het operatiegebied wordt vervolgens steriel gemaakt.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Cavia castratie: Het castreren van de cavia, hierbij is de cavia afgedekt door steriele "doeken".Tijdens de castratie van de cavia ligt hij onder een steriele "doek" en er wordt steriel gewerkt. Zo maken we de kans op infecties zo klein mogelijk.
Na de castratie van de cavia

Na de daadwerkelijke operatie is het nog niet afgelopen. De cavia krijgt injecties om sneller wakker te worden en wordt, afhankelijk van hoe hij het doet, in de couveuse of onder de warmtelamp gelegd. Vervolgens wordt de temperatuur goed in de gaten gehouden en gaat hij wanneer het goed gaat, naar een gewoon opnamehokje. Hier wordt nog steeds getemperatuurd en houden we het diertje warm met warmtelamp of warme airco. Wanneer de cavia fit genoeg is, krijgt hij ook altijd wat voer ingegeven, zodat we er zeker van zijn dat ze genoeg energie binnen hebben. Pas wanneer de cavia voldoende bij is en het goed gaat, mag hij naar huis.
Wanneer hij na de operatie thuis is gekomen, is het verstandig even goed in de gaten te houden of de cavia weer goed eet en zich net zo gedraagt als anders.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Cavia castratie: Het bijkomen van de cavia. Afhankelijk hoe ze het doen, zal dit gebeuren onder de warmtelamp of in de couveuse.Na de operatie wordt de cavia in de gaten gehouden tot hij weer goed wakker is. Hij ligt tot die tijd of onder een warmtelamp of in de couveuse.

BekijkenDownloaden