Waarom sterilisatie van de poes?
Om ongewenste nakomelingen te voorkomen en te zorgen dat ze niet meer krols kunnen worden, adviseren we de sterilisatie van de poes te laten plaatsvinden vanaf 6 maanden leeftijd. Dit voorkomt dan natuurlijk ook een baarmoederontsteking. Indien nodig kan het eventueel ook op wat jongere leeftijd. We spreken hier van sterilisatie, maar aangezien de eierstokken (en indien nodig ook de baarmoeder) worden verwijderd, is het technisch gezien een castratie.

Voorbereiding voor de sterilisatie van de poes
Tijdens de opnameafspraak voor de sterilisatie controleert de dierenarts de algehele gesteldheid van de poes. Tevens wordt er overlegt omtrent de opties van pre-anesthetisch bloedonderzoek en het plaatsen van een waakinfuus. Indien er bij het onderzoek geen afwijkingen worden aangetroffen, krijgt ze een injectie met een pijnstiller. Deze wordt van tevoren gegeven, zodat de werking ten tijde van de operatie optimaal is. Wanneer de poes aan de beurt is, wordt ze onder narcose gebracht en krijgt ze een tweede pijnstiller. Vanaf dat moment wordt ze extra goed in de gaten gehouden. Er wordt een buis in de luchtpijp gebracht (een trachea-tube) voor een vrije ademweg en we zalven de ogen, zodat ze niet uitdrogen. Ze knippert immers niet tijdens de narcose. Hierna wordt het operatiegebied op de buik geschoren.




In de operatiekamer krijgt de poes zuurstof toegediend via een tracheatube. Hiermee wordt ook de ademhaling en de gasuitwisseling gemonitord. Vervolgens wordt er een ecg aangesloten en via de bek een temperatuurprobe ingebracht in de slokdarm. Tevens wordt het operatiegebied verder gewassen en gedesinfecteerd, terwijl de chirurg zich voorbereid.


De sterilisatie van de poes
De chirurg heeft zich omgekleed in operatiekleding, zijn/haar handen gewassen en gedesinfecteerd, draagt een mondkapje, haarnetje en speciale operatieklompen. Nu kan de operatie beginnen.
Er wordt een kleine snede gemaakt in de buik, ter hoogte van de navel. Vervolgens worden na elkaar de twee ovaria (=eierstokken) opgezocht, de aanvoerende bloedvaten afgebonden en de eierstokken verwijderd. Hierna wordt de buik in 3 lagen gesloten; de spierlaag, de onderhuid en de huid. Deze laatste wordt onderhuids gesloten met soms een enkele uitwendige knoophechting, zodat er zo min mogelijk hechtingen zichtbaar zijn. Er wordt een wondpleister geplaatst, nadat het wondgebied voorzichtig is schoongemaakt.











Na de sterilisatie van de poes
Zodra alle gasanesthesie uit het lichaam is verdwenen, kan de poes van tafel gehaald worden en naar een opnamehokje gebracht worden. Hier wordt ze opnieuw getemperatuurd en indien nodig kunnen de ogen nogmaals gezalfd worden. De temperatuur wordt regelmatig gemeten, zodat er ingegrepen kan worden als deze verlaagt. Meestal krijgt de kat een prikje om wat sneller wakker te worden en naast de nazorg gaan we regelmatig bij haar langs om te kriebelen en te aaien, mits er behoefte aan is. Wanneer de temperatuur goed op peil blijft en de poes voldoende wakker is, kan ze naar huis.



Na de sterilisatie van de poes
Het is belangrijk dat de kat niet aan de wond kan komen en hoewel de meeste poezen het operatiegebied mijden, moet dit wel in de gaten worden gehouden. Indien nodig krijgt ze een rompertje of kraagje.
Zoals na elke operatie, moet u thuis uw poes goed in de gaten houden na de operatie. Hiermee wordt de kans op complicaties bij het herstel verkleind. Een aantal aspecten voor de thuiszorg kunt u terugvinden in onderstaande nazorgbrief.
