Sterilisatie van de poes

Waarom sterilisatie van de poes?

Om ongewenste nakomelingen te voorkomen en te zorgen dat ze niet meer krols kunnen worden, adviseren we de sterilisatie van de poes te laten plaatsvinden vanaf 6 maanden leeftijd. Dit voorkomt dan natuurlijk ook een baarmoederontsteking. Indien nodig kan het eventueel ook op wat jongere leeftijd. We spreken hier van sterilisatie, maar aangezien de eierstokken (en indien nodig ook de baarmoeder) worden verwijderd, is het technisch gezien een castratie.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: In afwachting van de operatieIndien twee huisgenootjes tegelijk komen voor operatie dan mogen ze gezellig samen zitten tot ze aan de beurt zijn. Het voordeel van samen gaan is dat ze beide een andere geur hebben. Hierdoor is er bij thuiskomst minder kans op een verstoorde relatie.
Voorbereiding voor de sterilisatie van de poes

Tijdens de opnameafspraak voor de sterilisatie controleert de dierenarts de algehele gesteldheid van de poes. Tevens wordt er overlegt omtrent de opties van pre-anesthetisch bloedonderzoek en het plaatsen van een waakinfuus. Indien er bij het onderzoek geen afwijkingen worden aangetroffen, krijgt ze een injectie met een pijnstiller. Deze wordt van tevoren gegeven, zodat de werking ten tijde van de operatie optimaal is. Wanneer de poes aan de beurt is, wordt ze onder narcose gebracht en krijgt ze een tweede pijnstiller. Vanaf dat moment wordt ze extra goed in de gaten gehouden. Er wordt een buis in de luchtpijp gebracht (een trachea-tube) voor een vrije ademweg en we zalven de ogen, zodat ze niet uitdrogen. Ze knippert immers niet tijdens de narcose. Hierna wordt het operatiegebied op de buik geschoren.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: apart in slaap gaan.Om verwondingen te voorkomen moeten de katjes apart liggen wanneer ze de verdoving gehad hebben. Anders kan er bijvoorbeeld onbedoeld op een oogje gestapt worden.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: de ogen zalvenOm uitdrogen te voorkomen worden de ogen gezalfd. (voor en evt na de operatie nogmaals)
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: Het plaatsen van het infuusHet plaatsen van de braunule voor het waakinfuus.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: geschorenHet operatie gebied wordt geschoren.

In de operatiekamer krijgt de poes zuurstof toegediend via een tracheatube. Hiermee wordt ook de ademhaling en de gasuitwisseling gemonitord. Vervolgens wordt er een ecg aangesloten en via de bek een temperatuurprobe ingebracht in de slokdarm. Tevens wordt het operatiegebied verder gewassen en gedesinfecteerd, terwijl de chirurg zich voorbereid.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: gewassen en ECGNa het scheren en wassen wordt het ECG aangesloten. Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: afgedektVervolgens wordt de poes afgedekt met een steriele doek.
De sterilisatie van de poes

De chirurg heeft zich omgekleed in operatiekleding, zijn/haar handen gewassen en gedesinfecteerd, draagt een mondkapje, haarnetje en speciale operatieklompen. Nu kan de operatie beginnen.

Er wordt een kleine snede gemaakt in de buik, ter hoogte van de navel. Vervolgens worden na elkaar de twee ovaria (=eierstokken) opgezocht, de aanvoerende bloedvaten afgebonden en de eierstokken verwijderd. Hierna wordt de buik in 3 lagen gesloten; de spierlaag, de onderhuid en de huid. Deze laatste wordt onderhuids gesloten met soms een enkele uitwendige knoophechting, zodat er zo min mogelijk hechtingen zichtbaar zijn. Er wordt een wondpleister geplaatst, nadat het wondgebied voorzichtig is schoongemaakt.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: we beginnen met een snede in de huidAls eerste wordt er een sneetje in de huid gemaakt.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: het openen van de buik.Na het openen van de huid wordt de vetlaag en daarna de buikwand geopend.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: Het afklemmen en afbindenWanneer de eierstok gevonden is, wordt deze afgeklemd en afgebonden.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: Het afknopen van een stompje.De bloedvaten moeten zorgvuldig afgebonden worden.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: de andere eierstokVervolgens wordt de tweede eierstok opgezocht.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: het sluiten van de buikwandDe buikwand wordt als eerste gesloten.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: gesloten buikwandDe buikwand is dicht, dus nu gaat de vetlaag gesloten worden.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: Het sluiten van de vetlaag.Na de buikwand moet vervolgens de vetlaag gesloten worden.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: het sluiten van de huidNadat de buikwand en de vetlaag gesloten zijn, wordt de huid gesloten.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: de huid is weer dicht.De huid is gesloten en de doeken kunnen verwijderd gaan worden.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: een pleister op de wondNadat alles gesloten is, wordt er een pleister opgebracht. Zodat het wondje de eerste dag/dagen nog beschermd is.
Na de sterilisatie van de poes

Zodra alle gasanesthesie uit het lichaam is verdwenen, kan de poes van tafel gehaald worden en naar een opnamehokje gebracht worden. Hier wordt ze opnieuw getemperatuurd en indien nodig kunnen de ogen nogmaals gezalfd worden. De temperatuur wordt regelmatig gemeten, zodat er ingegrepen kan worden als deze verlaagt. Meestal krijgt de kat een prikje om wat sneller wakker te worden en naast de nazorg gaan we regelmatig bij haar langs om te kriebelen en te aaien, mits er behoefte aan is. Wanneer de temperatuur goed op peil blijft en de poes voldoende wakker is, kan ze naar huis.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: uitslapen na de operatieDirect na de operatie; in een warme omgeving en even alleen zodat ze elkaar niet per ongeluk kunnen verwonden.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: weer bij elkaarWanneer ze voldoende bij zijn mogen ze weer gezellig samen zijn.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: we stoppen graag even om te kriebelen.Waar mogelijk stoppen we altijd even voor wat steun en wat kriebels.
Na de sterilisatie van de poes

Het is belangrijk dat de kat niet aan de wond kan komen en hoewel de meeste poezen het operatiegebied mijden, moet dit wel in de gaten worden gehouden. Indien nodig krijgt ze een rompertje of kraagje.

Zoals na elke operatie, moet u thuis uw poes goed in de gaten houden na de operatie. Hiermee wordt de kans op complicaties bij het herstel verkleind. Een aantal aspecten voor de thuiszorg kunt u terugvinden in onderstaande nazorgbrief.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie poes: steun aan elkaarVolledig tot rust en weer klaar om naar huis te gaan.

BekijkenDownloaden