Uw huisdier is overleden, wat nu?

Bij aanschaf van een pup of kitten wil je er nog liever niet aan denken, maar er komt helaas een moment van afscheid nemen. Dit moment is altijd moeilijk, en om dan nog na te moeten denken over de mogelijkheden na overlijden is zwaar. Daarom willen we u vast informeren over de verschillende opties wanneer uw huisdier is overleden:

1. Begraven
2. Cremeren
3. Destructie
4. Wetenschap

1. Begraven

Het is in de gemeente Tiel toegestaan om een dier in eigen grond te begraven. Met deze optie heeft u uw dier dichtbij, in eigen omgeving. U kunt zo op eigen wijze afscheid nemen. Het graf moet wel diep genoeg zijn (minimaal 75cm diep) en voor grote dieren kan dit lastig zijn.
Het is ook mogelijk om een dier op een dierenbegraafplaats te laten begraven. Hierbij kan er bijvoorbeeld een grafsteen op het graf geplaatst worden.

2. Crematie

Er zijn in Nederland verschillende dierencrematoria. Wij werken voornamelijk met dierencrematorium De Grebbehof, maar er zijn nog vele anderen. Het belangrijkste is, dat u  diegene kiest die u het meeste aanspreekt.
Bij een crematie kunt u de keuze maken tussen individuele of gezamenlijke crematie. Bij individuele crematie wordt het dier in een schone oven verbrand, zodat er ook alleen het as van één dier in ligt. Vervolgens kunt u het as terugkrijgen in een urn of asbus, om uit te (laten) strooien, te bewaren, of in de urnenmuur bij het crematorium te plaatsen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Uw huisdier is overleden, wat nu? Een voorbeeld van een urn waarin u het as kunt bewaren van uw overleden huisdier.

Bij een gezamenlijke crematie worden er meerdere dieren tegelijkertijd verbrand. Het as kunt u dan niet terugkrijgen, maar wordt uitgestrooid op een strooiveld. Sommige crematoria bieden de mogelijkheid aan tot het maken van sieraden met (een deel van) het as, dit verschilt per crematorium. Ook is het maken van een pootafdruk een optie. Het crematorium neemt contact met u op om uw wensen te bespreken.
Wanneer u uw dier bij de praktijk achterlaat, haalt het crematorium hem daar op. Het is ook mogelijk om uw dier zelf naar het crematorium te brengen of hem of haar bij u thuis op te laten halen.

3. Destructie

Destructie houdt in dat het dier vanuit de dierenkliniek of het crematorium wordt opgehaald door Rendac en met meerdere kadavers (landbouwhuisdieren, slachtafval) via verbranding verwerkt wordt tot diermeel en dierlijk vet. Dit word vervolgens als biobrandstof ingezet bij energiecentrales, cementovens en bij Rendac zelf. Ook kan het overleden dier gebruikt worden voor educatieve doeleinden, alvorens ze naar het destructiebedrijf gaan.

4. Wetenschap

Sinds 2010 bestaat ook de optie om uw dier na overlijden ter beschikking van de wetenschap te stellen. Uw dier helpt aankomende dierenartsen om hun operatietechnieken of onderzoeksmethoden te verbeteren. Voorheen werden hier proefdieren voor gebruikt, met het doneren van uw huisdier zijn er dus minder proefdieren nodig. Voor omgeving Tiel is er helaas geen ophaaldienst om uw huisdier naar Utrecht te vervoeren, maar het is wel mogelijk om dit zelf te doen. Om in aanmerking te komen mag uw dier niet zwaarder zijn dan 30kg en mogen er voor zo ver bekend geen grote tumoren in buik- of borstholte zitten. Daarnaast mogen er geen duidelijke uiterlijke verwondingen zijn.
Voor verdere informatie hierover kunt u contact opnemen met de organisatie via ddc@proefdiervrij.nl of op nummer: 070 3062468

Het belangrijkst blijft dat u kiest waar u zich het beste bij voelt, wanneer uw huisdier is overleden.
Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met de praktijk.