Uw huisdier is overleden, wat nu?

Bij aanschaf van een pup of kitten wil je er nog liever niet aan denken, maar er komt helaas een moment van afscheid nemen. Dit moment is altijd moeilijk, en om dan nog na te moeten denken over de mogelijkheden na overlijden is zwaar.
Omdat de keuze voor inslapen al moeilijk genoeg is, kan het verstandig zijn om al in een eerder stadium eens na te denken over wat u wilt als een dier is overleden.

Om u te helpen een keuze te maken waar u zich het prettigste bij voelt, willen we u vast informeren over de verschillende opties wanneer uw huisdier is overleden:

  1. Begraven
  2. Cremeren
  3. Destructie
1. Begraven

Het is in de gemeente Tiel toegestaan om een dier in eigen grond te begraven. Met deze optie heeft u uw dier dichtbij, in eigen omgeving. U kunt zo op volledig eigen wijze afscheid nemen. Het graf moet wel diep genoeg zijn (minimaal 75cm diep) en voor grote dieren kan dit misschien wat lastig zijn. Bedenk ook goed of u het ook nog prettig vindt, wanneer u mocht gaan verhuizen. Het is ook mogelijk om een dier op een dierenbegraafplaats te laten begraven. Hierbij kan er bijvoorbeeld een grafsteen op het graf geplaatst worden.

2. Crematie

Er zijn in Nederland verschillende dierencrematoria. Wij werken voornamelijk met het dierencrematorium De Grebbehof, maar er zijn nog vele anderen. Het belangrijkste is, dat u diegene kiest die u het meeste aanspreekt. Mocht u een ander crematorium verkiezen, zorg er dan voor dat u dit heel duidelijk communiceert bij de dierenarts, zodat het niet fout gaat.

U kunt de dieren zelf naar het crematorium brengen, thuis laten ophalen of laten ophalen vanaf de dierenartsenpraktijk. Bij een crematie kunt u de keuze maken tussen individuele of gezamenlijke crematie. Bij individuele crematie wordt het dier in zijn of haar eentje in een schone oven verbrand, zodat er ook echt alleen de as van één dier in ligt. Vervolgens kunt u de as terugkrijgen in een urn of asbus, om uit te (laten) strooien, te bewaren, of in de urnenmuur bij het crematorium te plaatsen.
Bij een gezamenlijke crematie worden er meerdere dieren tegelijkertijd verbrand. De as kunt u dan niet terugkrijgen, deze wordt uitgestrooid op een strooiveld.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Een voorbeeld van een urn waarin u het as kunt bewaren van uw overleden huisdier.

Sommige crematoria bieden ook de mogelijkheid aan tot het maken van sieraden met (een deel van) de as, dit verschilt per crematorium. Ook is het maken van een pootafdruk een optie. Het crematorium zal contact met u opnemen om uw wensen door te spreken. Als u extra zekerheid wilt of alles gaat zoals u het wilt, is het verstandig om zelf contact met het crematorium op te nemen en uw wensen te bespreken.
Wanneer u uw dier bij de dierenkliniek achterlaat, haalt het crematorium hem daar op.

Dus wanneer u specifieke wensen heeft, is het verstandig om persoonlijk contact te hebben met het crematorium om te voorkomen dat er dingen anders gaan dan u zou willen.

3. Destructie

Destructie klinkt voor velen als een verschrikkelijk woord en houdt in dat het dier vanuit de dierenkliniek of het crematorium wordt opgehaald door Rendac en met meerdere kadavers (landbouwhuisdieren, slachtafval) via verbranding verwerkt wordt tot diermeel en dierlijk vet. Dit wordt vervolgens als biobrandstof ingezet bij energiecentrales, cementovens en bij Rendac zelf. Ook kan het overleden dier gebruikt worden voor educatieve doeleinden, alvorens ze naar het destructiebedrijf gaan. Wilt u hier meer over weten, klik dan op de link www.watisdestructie.nl.

Iedereen heeft zijn of haar eigen afwegingen voor de keuze die ze maken. Het is vooral belangrijk dat u kiest waar u zelf een goed gevoel bij hebt, of dit nu destructie, begraven of crematie is.

Alvast veel sterkte gewenst met uw beslissing.