Wat eet een konijn?

Konijnen zijn planteneters. Hun maagdarmstelsel heeft de vezels uit plantaardige materialen (ruwe celstof) nodig om goed te kunnen functioneren, omdat deze de beweging ervan stimuleren. Ook zorgen vezels ervoor dat de kiezen beter afslijten. Konijnentanden en -kiezen groeien immers het hele leven door. Dus wat eet een konijn?

Hooi

De benodigde vezels zitten vooral in ruwvoer, zoals hooi. Een konijn heeft daarom dag en nacht vers en onbeperkt hooi nodig als belangrijkste voedingsbron! Bij onvoldoende aanvoer van vezels kan het maagdarmstelsel stil komen te liggen, waardoor het konijn diarree en/of gasopstapeling kan krijgen en ziek kan worden. Hooi bevat ook vitaminen, mineralen en eiwitten. Doordat het konijn met hooi de hele dag wat te knabbelen heeft, zal hij of zij zich ook minder snel vervelen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Wat eet een konijn? Een konijn moet onbeperkt toegang hebben tot een goede kwaliteit hooi.

 

Biks

Biks (brokjes) kan naast hooi helpen om te zorgen dat uw konijn alle voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste verhoudingen. Een konijn heeft slechts ongeveer 20 gram brokjes per kilogram lichaamsgewicht per 24 uur nodig. Hierbij is dit voer het best ongemengd (dus zonder zaadjes en snoepjes) en bevat het zoveel mogelijk vezels. Biks mag nooit de hoofdvoeding van het konijn zijn. Enkel konijnen in de groei (<7mnd oud) mogen ongelimiteerd biks eten, mits ze ook veel hooi eten.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Wat eet een konijn? Het liefst wordt gekozen voor voer bestaande uit een korrel, waarin alles zit, de zogenaamde biks.

 

Stro

Stro bevat ook vezels, echter het heeft minder voedingswaarde dan hooi, waardoor hooi de voorkeur heeft. Te veel stro kan leiden tot verstopping.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Wat eet een konijn? Konijnen kunnen wel wat stro eten, maar dit kan ook problemen gaan geven.

 

Groenten

Groenten zijn ook een bron van vezel, vocht en voedingsstoffen, maar niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Daarbij kan niet elk konijn even goed tegen veel verschillende soorten groenten. Belangrijk is uw konijn steeds langzaam aan één soort groente tegelijk te laten wennen. Geef een klein beetje en houd de ontlasting in de gaten. Krijgt het konijn plakkerige keutels, dan zijn de darmen van slag. Stop met de verse groenten tot de ontlasting weer normaal is. Na een paar dagen kan die groente opnieuw geprobeerd worden. Gaat het weer mis, dan is deze groente niet geschikt. Probeer dan op een later moment een ander soort groenvoer. Het is beter uiteindelijk kleine beetjes van verschillende groenten te voeren, dan een heleboel van één soort groente.

 

Geschikte groenten & kruiden:

  • witlof, andijvie, broccoli, selderieknol, koolrabi, veldsla, waterkers, paardenbloemblad, wortelloof, radijsblad, een klein stukje bleekselderij, basilicum, munt en koreander. Selderie en peterselie mogen ook, maar in beperkte mate omdat ze vocht afdrijven. Ook stukjes wortel dienen beperkt in aantal te blijven.
    Voor verdere afwisseling kunt u eens blaadjes van aardbeien- of frambozenplantjes geven.

Ongeschikte groenten:

  • koolsoorten, prei, alle familie van de ui (incl. bieslook), aardappels, tomaten(planten), asperges, avocado, rauwe bonen en erwten, mais en rabarber.

Zorg ervoor dat de groenten gewassen zijn. Indien u ze zelf plukt, pluk dan het liefst op plekken waar geen wilde konijnen voorkomen.

 

Gras

Geef nooit gras wat met de grasmaaier is gemaaid, maar pluk het. Gemaaid gras gaat vaak broeien en kan voor gasvorming zorgen. Het eerste gras in het voorjaar bevat te veel eiwitten, daarom is het verstandig het gras eerst een aantal keer te maaien, voordat het konijn ervan eet. Wanneer een konijn voor het eerst vers gras eet, begin dan met kleine beetjes om te wennen.

 

Fruit & droog brood

Dit vinden konijnen vaak heerlijk, maar ze bevatten veel suiker. Het zijn dus dikmakers, maar daarnaast kunnen ook het gebit en het maagdarmstelsel niet goed tegen veel suiker.

 

Snoepjes

In dierenwinkels en speciaalzaken zijn tal van snoepjes te vinden voor uw konijn. Echter, de hoeveelheid suiker in deze snoepjes en het gebrek aan vezels maken deze snoepjes niet tot het meest geschikte om aan uw konijn te geven. Sommige snoepjes bevatten tot wel 60% suiker, wat de darmflora van uw konijn ernstig kan verstoren. Geeft deze snoepjes dus helemaal niet, of beperk het tot een minimum.

 

Knaagmateriaal

De meeste konijnen houden van knagen. Om te voorkomen dat uw konijn op spullen gaat knagen die niet eetbaar zijn, kunt u takken in het hok, de ren of in huis leggen. Wilgentakken en takken van appel- of perenboom zijn hiervoor geschikt. Knaagstenen geven we liever niet, het calcium wat hierin zit kan leiden tot blaasgruis.

 

Drinken

Konijnen moeten onbeperkt toegang tot vers water hebben. Sommige konijnen geven de voorkeur aan een flesje, anderen aan een drinkbakje. Drinkbakjes van metaal zijn het gemakkelijkst schoon te houden, echter het water in drinkbakjes raakt sneller vervuild. Bij flesjes dient u steeds op te letten of het tuitje niet verstopt raakt.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Wat eet een konijn? Behalve eten is ook drinken van belang. Dit kan uit drinkflesjes en uit drinkbakjes.

 

Kortom, wat eet een konijn?

Hooi als belangrijkste voedingsbron en daarnaast wat ongemengde brokjes klinkt als een saai dieet voor uw konijn. Echter, op deze manier vergroot u de kans dat het maagdarmstelsel en het gebit van uw konijn gezond blijven!

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Wat eet een konijn? Het belangrijkste voor het konijn is voldoende hooi.