Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Plasproblemen bij een reu

Plasproblemen

Een tijdje geleden hebben we urine nagekeken van de bijna 5 jaar oude Browny, een Chihuahua-kruising reu uit Tiel, met plasproblemen. Browny had moeite met plassen.

Er was een paar dagen eerder al urine op de dierenartspraktijk gebracht voor urine onderzoek, in verband met dezelfde klachten. De urine bevatte toen een ontsteking met enkele struvietkristallen. Er bestaan meerdere soorten van blaasgruis. Eén hiervan is struviet, waarbij je dan spreekt van struvietkristallen. Op dat moment leek het bij Browny om een simpele urineweginfectie te gaan, waarbij er door de infectie struviet werd gevormd en er werd medicatie voorgeschreven. In de meeste gevallen van blaasontsteking zijn de klachten dan na een paar dagen over, zeker als er maar enkele kristallen gevonden worden.

Vier dagen later kwam Browny echter alsnog op het spreekuur, met nog steeds plasproblemen. Hij bleef erg persen op de urine, terwijl er maar enkele druppeltjes uitkwamen. Ook zat er bloed in de urinedruppeltjes. Bij navoelen van de buik was er een gevulde urineblaas aanwezig, die gelukkig niet hard of gespannen was. Dit betekende dat er nog wel wat passage van urine was en er niet direct een acuut levensbedreigende spoedsituatie bestond. Er werd besloten om te proberen een urinekatheter in de penis in te brengen, om te controleren dat er geen verstopping in de plasbuis aanwezig was. Deze katheter liep echter vlak achter de penis vast, wat kon wijzen op een obstructie in de plasbuis, mogelijk door een steentje. Een röntgenfoto van de achterhand was nodig om hierover zekerheid te verkrijgen.

De röntgenfoto
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Plasproblemen bij de hond: Op de röntgenfoto zijn meerdere steentjes te zien.

Uit de röntgenfoto bleek inderdaad dat er meerdere steentjes in de plasbuis aanwezig waren, die een vrije uitstroom van urine belemmerden. Tevens waren er verschillende steentjes in de blaas zichtbaar. De enige oplossing voor dit probleem was om operatief de blaas te openen, de steentjes daaruit te verwijderen en vervolgens via een katheter proberen de steentjes uit de plasbuis terug te spoelen naar de blaas. Als dit niet zou lukken, zou er een opening in de plasbuis gemaakt moeten worden, wat dan als plasopening zou gaan fungeren.

De operatie van Browny

Browny kon gelukkig op korte termijn geopereerd worden.

Tijdens de operatie leek het in eerste instantie niet te lukken om de steentjes terug te spoelen naar de blaas. Er werd meerdere keren gespoeld en pas toen we het al bijna wilden opgeven, kwamen eindelijk de steentjes los en konden ze naar de blaas gespoeld en hieruit verwijderd worden. Voor de zekerheid hebben we ze geteld. De blaas werd vervolgens nog enkele keren gespoeld en er werd meerdere keren gecontroleerd of de plasbuis echt goed doorlaatbaar was. Vervolgens werd de blaas gesloten. Ook de buikholte werd meerdere keren met warm fysiologische zoutoplossing gespoeld, om mogelijke lekkage van urine naar de buikholte te verdunnen, waarna de buik in 3 lagen gesloten werd. Browny mocht hierna lekker uitslapen in een verwarmd opnamehokje.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Plasproblemen bij de hond: Na de operatie, bleek op de röntgenfoto dat alle steentjes verwijderd waren.

Toen hij goed wakker was, kon hij met een kraag, pijnstilling, antibiotica en een goed werkende plasbuis weer naar huis. Uiteindelijk bleken de blaassteentjes niet van het gemakkelijk oplosbare struvietsoort, maar calciumoxalaat. Dit betekent dat het probleem helaas een keer terug kan komen. Vooralsnog gaat het goed met Browny, hij heeft speciale voeding om vaker te kunnen plassen en heeft geen plasproblemen meer. Dit helpt het risico te verkleinen dat eventueel gruis kan gaan samenklonteren tot steentjes, zoals nu gebeurd was.

Noot

Mocht uw huisdier plasproblemen hebben en mocht u het idee hebben dat de plasbuis van uw reu (of kater) verstopt zit, dan is dat een dringend probleem. In het geval dat ze echt niet meer kunnen plassen, kan het snel tot de dood leiden.