Operatiekamer

Aparte operatiekamer

Onze moderne operatiekamer wordt alleen gebruikt voor steriele operaties, zoals buikoperaties, oogoperaties, het weghalen van bultjes. Andere behandelingen die niet steriel uitgevoerd hoeven te worden, maar waarbij wel gasnarcose nodig is, vinden plaats in onze gebitsruimte. Ook hier staat een volledig anesthesieapparaat met verschillende bewakingsmogelijkheden zoals hartbewaking. Door het scheiden van de ‘schone’ en de ‘vuile’ ingrepen kunnen we de steriliteit van de operatiekamer optimaal waarborgen. We willen immers niet dat vieze bacteriën uit de bek van een hond of kat, of uit de anaalklieren bij een schone operatiewond in de buurt komt. In de steriele operatieruimte staan geen overbodige meubels en er zijn ook geen wasbakken of putten aanwezig, dit zijn namelijk fijne voedingsbodems voor bacteriën. Ook hangen er geen gordijnen of luxaflex voor de ramen, maar is er aan de buitenzijde een verduisteringsrolluik. De operatiekamer heeft egale en gladde wanden, waardoor deze goed te reinigen is.

Het scheren van dieren voor een operatie gebeurt vóórdat ze de operatieruimte binnen worden gebracht, om het rondvliegen van haren en huidschilfers in de steriele ruimte te voorkomen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: In de operatiekamer, van onze dierenartspraktijk, doen onze dierenartsen allerlei operaties. Ook laparoscopische sterilisaties behoren tot de opties.
Kledingvoorschrift

In onze OK hebben we speciale kleding aan. De assistentes die de patiënt voorbereiden hebben een aparte jas aan, een haarnetje op en een mondkapje voor. De dierenarts die opereert heeft speciale operatiekleding aan, een operatiemuts op en een mondkapje voor. In geval van de grotere operaties dragen de dierenartsen lange steriele jassen over hun operatiekleding heen. Ook dragen we in de OK speciale schoenen, om geen vuil van buiten mee de operatiekamer in te nemen.

Het spreekt voor zich dat steriliteit heel belangrijk is. Dus behalve de speciale kledij en steriele handschoenen, wordt het instrumentarium bewaard in afgesloten containers met antibacteriële filters en worden deze na gebruik gesteriliseerd in onze autoclaaf, zodat ze voor de volgende operatie weer steriel zijn.

Optimale bewaking

We maken veel gebruik van gasanesthesie, dat wil zeggen het gebruik van narcosegas om de patiënt in slaap te houden. Gasnarcose is namelijk erg nauwkeurig te regelen naargelang de hoeveelheid gas die het dier nodig heeft. Ook komt een dier weer snel bij wanneer het toedienen van gas wordt gestopt. Daarnaast krijgt elke patiënt in de operatiekamer extra zuurstof toegediend, dit verlaagt het narcoserisico. Voor de bewaking maken we gebruik van onder andere een ECG voor de hartslag, een temperatuurprobe en een capnograaf. Met de capnograaf meten we de ademfrequentie, de CO2-uitwisseling, de O2-uitwisseling, de uitwisseling van het narcosegas isofluraan en de ademdruk.

Naast deze bewaking is er ook de mogelijkheid om dieren te beademen, als deze niet zelf voldoende willen ademen. Hiermee zorgen we voor een gegarandeerde zuurstoftoediening.

Om afkoeling tijdens de narcose te verminderen, liggen dieren op een warmtemat. 

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: In de operatiekamer voeren we zowel de gewone sterilisaties als ook de laparoscopische sterilisaties uit.