Regelmatig krijgen we in de praktijk vragen omtrent Staffordshire’s zonder stamboom en kruisingen van dergelijke rassen, oftewel de situatie van Staffordshire’s versus Pitbull. Dit wordt mede veroorzaakt door de hernieuwde politiek. Er wordt weer veel meer gecontroleerd en er worden regelmatig honden in beslag genomen.
Het onderstaande krantenartikel is een voorbeeld van de huidige situatie.
TROUW
’Koop nooit een pitbull-achtige zonder stamboom’ – 19-07-2005
Jaarlijks worden honderden pitbull-achtigen zonder stamboom in beslag genomen. Op internet en via via zijn ze volop verkrijgbaar.
Een megazitting voor de Rotterdamse rechtbank, gisteren. Veertien eigenaren van pitbull-achtigen verschenen daar, vanwege het bezit van een stamboomloze hond. Ze waren in de veronderstelling dat ze een op een pitbull gelijkende Staffordshire Bull Terrier hadden aangeschaft. Maar gebrek aan een stamboom maakt dat deze dieren onder de ’Pitbullwet’ vallen, waardoor ze afgemaakt moeten worden.
Opvallende cijfers van de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van landbouw, natuur en visserij: tot half mei van dit jaar werden in Nederland 127 pitbull-achtigen bij hun baas weggehaald, waarvan 58 in Rotterdam. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er maar zes.
De regio Rotterdam is al jaren koploper wat betreft de inbeslagnames van pitbulls en verwante honden waarvan de eigenaar niet kan aantonen dat het geen pitbull is. Voor dit dier geldt namelijk sinds 1993 een fokverbod. Eigenaars van aanverwante honden zoals de American Staffordshire Terrier en de Staffordshire Bull Terrier lopen dus net als pitbull-bezitters de kans dat hun dier bij hen wordt weggehaald als een stamboom ontbreekt.
Volgens de AID is het aantal inbeslagnames al jaren stabiel, met Rotterdam als uitschieter. Vorig jaar waren er daar 111 gevallen, van het landelijke totaal van 315. „Waarom er in Rotterdam meer worden aangetroffen, weten we niet. Het is niet zo dat daar speciaal onze aandacht naar uitgaat”, zegt een woordvoerder.
De Staffordshire Bull Terrierclub Nederland (SBTN), de rasvereniging, drukt iedere potentiële koper op het hart zich goed te informeren. Er zijn veel broodfokkers actief, die honden aanbieden op internet of via de mini’s in de krant. „Richtprijs voor een rashond is acht- à negenhonderd euro. Via andere kanalen kun je er al een kopen voor de helft”, zegt vice-voorzitter Pascal Tyndall.
Op de website van de SBTN staat met grote, rode letters: „Koop nooit een Staffordshire Bull Terrier zonder een FCI stamboom.” De meeste hondenkopers staan er niet bij stil dat zij deze stamboom moeten tonen als de politie aan de deur staat, zegt Tyndall. „Er is voorlichting genoeg, maar op een gegeven moment houdt het op als mensen zo stom blijven. Een erkende fokker doet stamboomonderzoek en is soms een jaar bezig met uitvogelen welke types je graag in een pup wil hebben. Dat doet een broodfokker niet.”
In Rotterdam is al jaren discussie over agressief ogende honden, die vaak als statussymbool worden gebruikt. Tyndall heeft de indruk dat er daarom wat actiever op de honden wordt gelet. Het openbaar ministerie ontkent dit.
Persofficier Cora de Jong: „Er is geen beleid. Die megazitting was vooral om praktische redenen. Dat er een signaalfunctie van uitgaat, is een mooie bijkomstigheid.”
Pitbull moet op termijn ’uitsterven’
De Pitbullwet, officieel de Regeling agressieve dieren genaamd (Rad), werd in 1993 ingevoerd vanwege de vele incidenten met agressieve honden en met name pitbulls. Sinds die tijd geldt een fokverbod voor pitbulls en strenge regels voor verwante rassen. Met deze regeling wil de overheid ervoor zorgen ’dat de pitbull op termijn uitsterft’. Rassen als de American Staffordshire Terrier en de Staffordshire Bull Terrier vallen ook onder die regeling, omdat ze uiterlijk erg op de pitbull lijken. Om gelijkenis met de pitbull te controleren is aan de Rad een uitvoerige checklist toegevoegd, waarin alle kenmerken van pitbullachtigen staan opgesomd. De algemene omschrijving voor dit type luidt: krachtig, gespierd en gladharig, atletisch maar niet slank en een zwaar front in vergelijking met een lichte achterhand. Verder maken dergelijke honden van de zijkant ’een vierkante indruk’ en zijn ze 35 tot 50 centimeter hoog. Op het bezit van een pitbull staat een geldboete en inbeslagname. Voor verwanten geldt dit eveneens, tenzij een geldige stamboom kan worden getoond. De pitbull zelf is geen rashond.
Wij als dierenartsen hebben geen rol in de opsporing van dergelijke dieren. Wel onderschrijven we de kop van het krantenartikel: Koop nooit een pittbull-achtige zonder stamboom! Voorkom de discussie van Staffordshire’s versus Pitbull.
Niet omdat zo’n hond niet leuk of lief zou zijn, maar omdat enerzijds u de kans loopt na kortere of langere tijd uw huisgenoot te moeten afstaan waarna het dier wordt afgemaakt,en a nderzijds omdat u met de aanschaf van zo’n –illegale- hond de fok en handel van dit soort honden mogelijk blijft maken.
Daar zijn bovenal de desbetreffende honden de dupe van.