Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Uitbraak van een dodelijke ziekte onder konijnen

Sinds een kleine maand is er een uitbraak van een dodelijke ziekte onder konijnen. Het gaat om een uitbraak van een dodelijk virus bij konijnen, VHD (Viral Hemorrhagic Disease of Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD)) type 2 genaamd. Hierbij sterven konijnen binnen 3 tot 10 dagen na besmetting, met daarvoor verschijnselen van benauwdheid, koorts, bloedingen of zenuwafwijkingen. Het komt ook regelmatig voor dat konijnen zonder verschijnselen vooraf dood in hun hok worden aangetroffen. Er bestaat geen behandeling tegen deze ziekte.
Konijnen besmetten elkaar via ontlasting en via de bek, maar het virus kan ook via stekende insecten, besmet voer, hooi of zelfs via muizen en ratten worden overgedragen. Het is niet bekend of er ook besmetting via de lucht kan plaatsvinden.
Tot voor kort werd dit type virus in Nederland niet of nauwelijks gezien en hoefde er dus ook niet tegen te worden gevaccineerd. Voor VHD type 1 wordt wel gevaccineerd, aangezien deze variant wel met regelmaat in Nederland wordt aangetroffen. In de rest van Europa blijkt VHD type 2 wel regelmatig voor te komen en zijn er vaccins beschikbaar, die zowel voor Type 1 als Type 2 bescherming kunnen bieden. We hebben nu uit Duitsland gelukkig een vaccinatie tegen VHD type 2 kunnen bemachtigen. De flesjes bevatten 10 doseringen, die maar een beperkte tijd houdbaar zijn. Dit betekent dat we even terug moeten naar de oude vertrouwde konijnen entmiddagen, om te voorkomen dat de vaccinvloeistof bederft. Helaas zit in dit vaccin geen myxomatose of VHD type 1, dus het zal geen vervanging zijn van de gebruikelijke enting.
Vanwege de hoge infectiedruk op dit moment, is het nodig om de vaccinatie na 3 weken te herhalen. Hierna werkt de vaccinatie 6 maanden. Op termijn vinden we hopelijk een praktischere oplossing waarbij er 1 vaccin in een flesje zit, maar voor nu is dit de best beschikbare optie.
De eerste konijnen ent-dagen vinden begin januari plaats, bel tijdig voor een afspraak. We hebben maar een beperkte hoeveelheid vaccins kunnen verkrijgen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Uitbraak van een dodelijke ziekte onder konijnen. Konijnen enting tegen VHD2 bij Dierenkliniek Tiel-Drumpt