Met kerst en oudjaar voor de deur en de eerste sneeuw achter de rug maken we het binnenshuis extra gezellig. Een kerstboom, kerststerren en allerlei lekkernijen. Sommige kunnen geen kwaad voor onze huisdieren. Echter bij anderen is het belangrijk een oogje in het zeil te houden omdat er gevaar voor vergiftiging bestaat.

De kerstboom
Er bestaan een hoop verschillende soorten kerstbomen. Sparren en dennen vind je in alle soorten en maten. Gelukkig zijn ze over het algemeen weinig giftig voor de dieren, en ontstaan er geen of slechts milde klachten wanneer uw dier van de kerstboom eet. Bij grotere hoeveelheden of erg scherpe, harde naalden kunnen maagdarmklachten ontstaan, zoals braken en diarree. Daarnaast is het verstandig op te letten op beschadigingen van de huid of ogen door de naalden.
Nepsneeuw
Nepsneeuw bestaat uit verschillende kunststoffen, zoals polyacrylaat en polyethyleen. Deze veroorzaken niet snel een vergiftiging. Klachten die we kunnen zien, zijn vaak het gevolg van irritatie van het slijmvlies van mond, maag en darmen. Bijvoorbeeld speekselen, overgeven en diarree, en buikpijn. Milde klachten gaan vaak vanzelf weer over. Bij erge klachten of het eten van grote hoeveelheden is ons advies om even langs te komen.
Kerstcakes & oliebollen
Druiven, rozijnen en krenten zijn in kleine hoeveelheden al giftig voor onze huisdieren, ze kunnen nierfalen kunnen veroorzaken. Zie voor meer informatie het stuk over druivenvergiftiging op onze website. Let dus op met deze lekkernijen!

Planten
Verschillende planten die we rond de feestdagen vaker zien vormen een gevaar voor vergiftiging wanneer ze door een dier worden opgegeten.

Deze plant staat algemeen bekend als giftig, maar meestal vallen de symptomen mee. Als er toch klachten worden gezien is dit meestal vrij snel na het eten, en in milde gevallen verdwijnen ze ook weer vanzelf. Dieren kunnen gaan speekselen, braken of sloom worden. Bij een heftige reactie moet dan worden ingegrepen.

Er bestaan wel 400 verschillende soorten hulst. De meest bekende bij ons is de soort Ilex aquifolium. Deze wordt vaak in kerststukjes en -kransen gebruikt. De puntige blaadjes en rode besjes zijn erg herkenbaar. Helaas zijn alle delen van deze karakteristieke plant giftig voor onze huisdieren. De blaadjes en bessen bevatten namelijk saponines. Dit zijn zeepachtige stoffen die het slijmvlies van maag en darmen irriteren. Binnen een paar uur na opname kunnen braken en diarree optreden. Ook kan het dier speekselen of smakken, als teken van misselijkheid. De planten bevatten ook cyanogene glycosiden, waaruit in het lichaam cyanide kan worden gevormd. Dit is giftig, maar de klachten die we zien bij het eten van hulst zijn meestal het gevolg van de saponines. Belangrijk is ook op te letten of er geen blaadjes met hun haakjes in de keel blijven steken.

De maretak is naast de hulst en de kerstster ook een typische plant die als versiering wordt gebruikt, kussen onder de maretak brengt immers geluk. In het wild zie je de maretak vaak als een bolvormige plant die in andere bomen groeit. De stengels en blaadjes bevatten in theorie schadelijke eiwitten. Echter in de praktijk ontwikkelen dieren meestal geen symptomen van vergiftiging. Soms ontstaat er wat irritatie van maag- en darmslijmvlies. In zeldzame gevallen kunnen er zenuwsymptomen ontstaan zoals rillingen, overgevoeligheid en/of ongecoördineerd lopen. Bij opname van grote hoeveelheden raden we daarom aan de hond te laten braken. Dit kan veilig via een injectie op de praktijk.