In Nederland wordt ongeveer 70% van de honden gevaccineerd. Af en toe zien we de ziekte van Weil optreden bij niet gevaccineerde honden.
Het onderstaande krantenbericht is hier een voorbeeld van.
Er wordt gesproken over de jaarlijkse cocktailenting, het gaat er echter om dat de honden jaarlijks een vaccinatie krijgen, bij hun dierenarts, waar de ziekte van Weil in vertegenwoordigd is (en daarvoor is het niet nodig om elk jaar de volledige cocktail te enten).

Een pup die een enting krijgt.
BARNEVELDSE KRANT
‘Ziekte van Weil in omgeving Nijkerk en Hoevelaken’ – 03-08-2005
NIJKERK/HOEVELAKEN – In de omgeving van Nijkerk en Hoevelaken zijn de afgelopen weken enkele gevallen van leptospirose (ziekte van Weil) geconstateerd bij honden. Volgens dierenarts Richard Brok van de dierenkliniek Nijkerk-Wellensiek in Nijkerk, Hoevelaken en Hooglanderveen is geen sprake van een alarmerende situatie.
Brok: ,,De ziekte leidt tot een bloedvergiftiging die kan resulteren in ontsteking van de nieren en de lever. Uiteindelijk had de ziekte de laatste maand in deze regio minstens in één geval een dodelijke afloop. Ook de mens is, weliswaar minder gemakkelijk, infecteerbaar door deze ziektekiem. Katten zijn niet gevoelig voor infectie met deze bacterie. De jaarlijkse cocktailenting geeft gedurende een jaar goede bescherming tegen de bacteriële infectie.’’
De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt bij bruine ratten. Met de rattenurine komen de leptospiren in het water, waardoor dieren bij het zwemmen kunnen worden besmet. Bacteriën komen het lichaam binnen via slijmvliezen of via beschadigde huid. Een tijdige behandeling met antibiotica kan herstel geven.