Blaasontsteking bij de kat kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Blaasontsteking van bacteriële oorsprong komt zelden voor bij katten tussen de 1 en de 10 jaar oud. Katten jonger dan 1 jaar oud kunnen een bacteriële blaasontsteking krijgen als gevolg van bijvoorbeeld een afwijking in de aanleg van de blaas. Andere oorzaken voor blaasontsteking zijn blaaskristallen (gruis), blaasstenen, vernauwingen van de blaashals, poliepen, tumoren en een “idiopathische vorm”, waarbij er geen oorzaak gevonden wordt.
Gecastreerde katers lopen een groter risico dan gecastreerde poezen op het ontwikkelen van blaasontsteking, zeker als er overgewicht aanwezig is. Daarbij hebben katers een veel nauwere plasbuis dan poezen, waardoor er sneller irritatie van de plasbuis en eventueel verstopping van de blaas kan ontstaan. Deze verstopping zien we vaak in de penispunt, waarbij er een zogenaamde “plug” in de penis ontstaat, gevormd door zowel ontstekingscellen en lichaamseigen materiaal als door kristallen. Verschijnselen van blaasontsteking zijn bijvoorbeeld naast de bak plassen, vaker naar de kattenbak gaan, lang op de kattenbak zitten persen (wat soms als ‘moeite met ontlasting’ geïnterpreteerd wordt) of het plassen van kleine druppeltjes. Indien een kater dit soort verschijnselen vertoont, is het zeer belangrijk om een controle te laten doen bij de dierenarts. Hierbij wordt gecheckt of de blaas te sterk gevuld is. Katers met een verstopte penis verkeren namelijk in levensgevaar, hoe snel het fout gaat is afhankelijk van de urineproductie en de rekbaarheid van de blaas.
Indien een kat blaasontsteking heeft, plast ze vrijwel altijd op een andere plek dan in de kattenbak. Soms is er een rode verkleuring van de urine zichtbaar, maar niet altijd. In het algemeen plassen katten niet naast de kattenbak om de eigenaar te pesten.
We vragen altijd om urine op te vangen, om een juiste therapie in te kunnen stellen. Opvangen kan bijvoorbeeld door een lege kattenbak te plaatsen of de urine van de grond op te zuigen. Vermeld dan wel even dat het van de grond komt. Echter, hoe schoner en verser de opgevangen urine, hoe beter.