Ondertussen is het algemeen bekend dat chocolade bij de hond tot vergiftiging kunnen leiden. Ook kunnen kleine hoeveelheden chocolade aan een papegaai leiden tot de dood van het dier. Er zijn allerlei vergiftigingen beschreven van dieren door huishoudelijke cacaoproducten, zoals hagelslag en cacaopoeder.
De problemen, van de chocolade vergiftiging, worden veroorzaakt door theobromine uit de schil van de cacaoboon. Theobromine is een alkaloïd, behorende tot de methylxantinefamilie.
Het alkaloïd wordt opgenomen in het maagdarmkanaal en na uitscheiding via de nieren kan het ook weer via de urineblaas worden opgenomen. Doordat de stof langzaam wordt uitgescheiden, kan het gaan ophopen. De methylxanthines hebben een relaxerend effect op glad spierweefsel en dus ook op het maagdarmkanaal. Daarnaast stimuleren ze de contractiliteit van hart- en skeletspieren. Ook stimuleren ze het centraal zenuwstelsel.
Het belangrijkste gevaar schuilt in de enorme verschillen in individuele gevoeligheid voor de toxische effecten. Sommige dieren hebben geen last van een kleine hoeveelheid chocolade en andere krijgen juist grote problemen. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij de opname van 9 paaseitjes dodelijke gevolgen hadden.
De verschijnselen die gezien kunnen worden bij vergiftiging kunnen 1 tot 4 uur na opname optreden. Maar ze kunnen soms ook pas na 6 tot 12 uur zichtbaar worden. Meestal begint het met braken, diarree en veel drinken. Verder kan er sprake zijn van rusteloosheid, incoördinatie, spiertrillingen, toevallen, hartproblemen en coma. Ook kan er door het hoge vetgehalte binnen 3 dagen een alvleesklierontsteking ontstaan. De afbraak van theobromine is traag, hierdoor kunnen de verschijnselen nog enkele dagen aanwezig blijven.
Nogmaals dient opgemerkt te worden dat er een enorm verschil is in individuele gevoeligheid. De onderstaande tabel kan dus alleen als indicatie gebruikt worden en niet meer dan dat.

(bron: chocolade-intoxicatie bij honden, M.E.Gunning, E. den Hertog, N.F.van Velsen en J.T.Bosje. Tijdschrift voor Diergeneeskunde, deel 135, afl 23, 1 dec.2010)
Door de individuele gevoeligheid is het dus altijd zinvol om het dier na opname te laten braken. Tot 12 uur na inname kan dit nog zinvol zijn. Echter hoe sneller hoe beter.
NB: liever geen zout gebruiken omdat dit ook tot vergiftiging kan leiden.
Er bestaat geen middel om de theobromine tegen te werken. Wel kan na het braken actieve kool (Norit) gebruikt worden om heropname tegen te gaan. Ook dient er in het begin 1x gelaxeerd te worden. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om het dier op te nemen om symptomatisch te behandelen en regelmatig de blaas te legen.
Kortom: geen chocolade voeren aan uw huisdier en mocht hij of zij toch onverhoopt chocolade te pakken krijgen is het verstandig om zo spoedig mogelijk uw dierenarts te bellen.