Maden, ook wel myiasis genoemd.
Wat is het?
Myiasis wordt veroorzaakt door de larven van verschillende soorten vliegen. De vliegen leggen eitjes in de vacht van het dier. Uit deze eitjes komen de larven, ook wel maden genoemd. De maden scheiden een substantie uit die voor afsterving van het omliggende weefsel zorgt, dit afgestorven weefsel eten de maden. Op deze manier kan het dier flink beschadigd raken op de plekken waar de maden zitten, de wonden kunnen erg diep zijn.
Myiasis is komt voornamelijk voor in de zomer en zien we meestal bij het konijn. Het kan echter ook bij hond, kat en elk andere diersoort voorkomen.
Hoe gevaarlijk is het?
Bij konijnen kan deze aandoening al binnen 24 uur fataal zijn. Wanneer u maden ziet is het verstandig om direct een afspraak te maken.
Wat kan ik doen ter preventie?
Vliegen komen af op wondvocht, urine en ontlasting. Daarom is het met name in de zomermaanden belangrijk de achterkant van uw dier dagelijks te controleren. Bij konijnen zijn wonden, blaasontsteking, overgewicht, diarree en rugpijn risicofactoren. Konijnen produceren 2 soorten keutels, normale en blindedarmkeutels. De blindedarmkeutels eten de konijnen opnieuw op. Hierin zitten voedingsstoffen en vitaminen die het konijn nodig heeft. Meestal eet het konijn deze keutels direct na productie. Wanneer een konijn te zwaar is kan hij niet makkelijk meer bij zijn eigen achterkant om deze keutels te eten. Daarnaast kan het zijn dat hij geen zin heeft om deze te eten, omdat er nog voer staat. Wanneer een konijn last heeft van zijn rug kan hij logischerwijs ook niet makkelijk zijn blinde darm keutels op eten. Hierdoor kan er ontlasting aan de achterhand van het konijn blijven plakken, waardoor vliegen aangetrokken worden.
Het is dus belangrijk om het gewicht van uw konijn in de gaten te houden en deze niet te veel voer te geven. Hooi mag een konijn onbeperkt eten, maar krachtvoer met mate.
Daarnaast is er ter preventie van myiasis een vliegenwerende spray beschikbaar. Deze mag u 1x per maand op de achterhand van uw dier sprayen.
Hoe ziet de behandeling er uit?
Wanneer het dier nog niet te ernstig is aangetast door de maden, kan er een behandeling ingesteld worden. Deze bestaat in eerste instantie uit het scheren van het aangedane gebied en het verwijderen van de maden. Daarna wordt de wond schoongemaakt. Soms is het nodig om wondranden op te frissen en de huid onder narcose te hechten. Ter verzorging van de wonden wordt een zalf meegegeven. Daarnaast zijn pijnstillers en antibiotica in de meeste gevallen ook noodzakelijk. De prognose is helaas al snel gereserveerd tot slecht.
Hoe ziet het er uit?
-Let op, onderstaande beelden kunnen als schokkend ervaren worden-
Op onderstaande foto’s is een geschoren schotse collie met myiasis te zien. Door de myiasis vallen er gaten in de huid. Vaak is ook onderliggend weefsel aangetast.
Op de video is nog duidelijker te zien hoe de maden er uitzien. In een dikke vacht is het soms moeilijk om de maden te zien, daarom is het belangrijk de haren goed te spreiden wanneer u uw dier controleert.