Myxomatose wordt veroorzaakt door het myxoma-virus. Dit behoort tot de pokkenvirussen en veroorzaakte oorspronkelijk alleen milde verschijnselen. Nadat het in Australië werd geïntroduceerd om de konijnenplaag daar onder controle te krijgen, verspreidde het zich razendsnel naar Europa.
Besmetting vindt indirect plaats via stekende insecten (muggen, vlooien), via spullen of voedsel, en direct contact met besmette dieren. Binnen konijnen lopen dus ook zeker risico op besmetting.
Uitbraken komen met name voor in de nazomer. Dieren worden na besmetting ziek na een incubatietijd die varieert van 2 tot 21 dagen.
Verschijnselen
Er zijn twee vormen van myxomatose:
- Acute klassieke vorm
Hierbij is het konijn algeheel ziek: het heeft koorts en is sloom. De lymfeknopen zwellen. Net als de bindvliezen, waaruit pussige uitvloeiing kan ontstaan. Ook ontstaan er zwellingen (myxomen) op de overgang van slijmvlies naar huid van de neus, mond, ogen en het genitaalgebied. Door de zwelling bij de neus kan het konijn moeite krijgen met ademhalen. Het immuunsysteem krijgt het zwaar te verduren, waardoor secundair longontsteking kan ontstaan.
De prognose is zeer slecht, dieren die dit krijgen zullen vrijwel allemaal sterven.


- Chronische nodulaire vorm
Bij deze mildere vorm ontstaan er zwellingen (myxomen), met name op de oogleden, maar ook bij oren of neus. Het dier voelt zich meestal niet algeheel ziek. De myxomen worden uiteindelijk korstig en deze korstjes vallen er na 6-8 weken af.
Bij ongevaccineerde konijnen kan meer dan 50% van de dieren dit overleven. Gevaccineerde konijnen overleven het bijna allemaal.
Therapie
Wanneer het konijn de nodulaire vorm heeft en in een vroeg stadium wordt aangeboden, kan het met intensieve ondersteunende therapie volledig herstellen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat het konijn ontstekingsremmers krijgt tegen pijn en ongemak, antibiotica tegen eventuele secundaire infecties en dat het konijn dwangvoeding moet krijgen als het zelf niet goed eet. Helaas sterven sommige konijnen na weken behandelen alsnog.
Preventie
De kans op myxomatose is gelukkig te minimaliseren middels jaarlijkse vaccinatie. En mocht uw konijn onverhoopt toch besmet raken, dan heeft deze na vaccinatie een betere overlevingskans.
Al vanaf een leeftijd van 5 weken kunnen konijnen gevaccineerd worden tegen myxomatose. Dit vaccin is gecombineerd met het vaccin tegen VHD/RHD.
Ook het weren van contacten met wilde konijnen of elders gebruikte materialen en het bestrijden van insecten helpt bij het voorkomen van infectie.
