Myxomatose behoort tot de pokkenvirussen en veroorzaakte oorspronkelijk alleen milde verschijnselen. Nadat het in Australië werd geïntroduceerd om de konijnenplaag daar onder controle te krijgen, verspreidde het zich razendsnel naar Europa.
Konijnen raken met het myxoma-virus besmet door stekende insecten (muggen, konijnenvlooien) of door direct contact met besmette dieren. Hazen kunnen niet besmet worden. De ernst van de ziekte is onder andere afhankelijk van de immuunstatus van het dier. De uitbraken komen voornamelijk voor in de nazomer, de dieren worden ziek na een incubatietijd van 2-7 dagen.
Verschijnselen
Er zijn twee vormen van myxomatose.
- Klassieke vorm
Hierbij ontstaat er zwelling van lymfeknopen, het konijn is sloom en heeft koorts. De bindvliezen zwellen op en er kan een pussige uitvloeiing ontstaan. Tevens ontstaan er zwellingen (myxomen) op de overgang van slijmvlies naar huid van de neus, mond, ogen en genitaalgebied. De dieren sterven uiteindelijk vrijwel allemaal.
- Nodulaire vorm
De dieren zijn benauwd, hebben een roodverkleuring van de oren en er ontwikkelen knobbels in de huid.
Therapie
Er is geen behandeling tegen deze aandoening, alleen ondersteuning.
Preventie
Het is mogelijk tegen myxomatose te vaccineren met het middel Nobivac Myxo-RHD. Dit kan al vanaf 5 weken leeftijd en geeft een immuniteit van één jaar. Het vaccin dient ter vermindering van de sterfte en de ernst van de verschijnselen van myxomatose. Dit middel geeft tevens bescherming tegen VHD type 1. Het blijft van belang om insecten te bestrijden.