Een verhoogde bloeddruk komt bij de kat veel voor.

Fysiologie van een verhoogde bloeddruk
De bloeddruk is de druk die het circulerende bloed in de bloedbaan geeft tegen de vaatwand. Een gezonde bloeddruk is erg nuttig en zorgt voor een goede doorbloeding van weefsels en organen.
De bloeddruk wordt gereguleerd door een samenspel van het hart, de nieren, de hersenen en de vaatwand.
Pathologie van een verhoogde bloeddruk
Het risico op een verhoogde bloeddruk, oftewel hypertensie, neemt toe naarmate de kat ouder wordt. Tot 13% van de katten van 10 jaar en ouder blijkt een verhoogde bloeddruk te hebben.
In 20% van de gevallen blijkt de hypertensie secundair, wat betekent dat er sprake is van een onderliggende oorzaak. Dit kan chronisch nierfalen betreffen. De nieren produceren namelijk hormonen die belangrijk zijn bij de regulatie van de bloeddruk. Een verminderde nierfunctie kan dan ook een verhoogde bloeddruk ten gevolg hebben. Ook een overactieve schildklier, oftewel hyperthyreoïdie, kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Schildklierhormoon heeft namelijk directe effecten op de hartspier.
In de meeste gevallen is er echter geen sprake van een onderliggende aandoening. We spreken dan van idiopathische hypertensie.
Gevolgen van een verhoogde bloeddruk
Een verhoogde bloeddruk kan schade geven aan organen. Dit betreft meestal de ogen, nieren, hersenen en het hart.
- Ogen
50% van de katten met hypertensie heeft oogschade. Dit betreft bloedingen in het oog, loslatend netvlies of schade aan de oogzenuw. Deze bloedingen zijn soms zichtbaar in het oog. Ook kan worden opgemerkt dat de kat slechter ziet of zelfs geheel blind is.
- Nieren
Door een hoge bloeddruk kan het nierweefsel beschadigen en ontsteken, waardoor de nierfunctie vermindert. Hierdoor kunnen er verschijnselen zichtbaar worden die passen bij een nierprobleem, bijvoorbeeld: veel drinken, veel plassen, vermageren, misselijkheid en verminderde eetlust. Bij urineonderzoek kunnen eiwitten in de urine worden aangetroffen.
Maar het werkt ook de andere kant op: vanwege de rol die de nieren spelen bij de bloeddrukregulatie, heeft 65% van de katten met nierfalen een hoge bloeddruk.
- Hersenen
Bij tot wel 46% van de katten met verhoogde bloeddruk worden aanwijzingen voor hersenschade waargenomen: dronkemansgang, verminderd bewustzijn, slechter evenwicht en toevallen. Dit ontstaat door bloedingen en ophoping van vocht (oedeem) in de hersenen.
- Hart
85% van de katten met een hoge bloeddruk heeft ook een hartafwijking. De hartspier raakt verdikt door overbelasting waardoor een hartruis en/of een afwijkende hartritme op kan treden. Benauwdheid kan hiervan een vervelend gevolg zijn.

Therapie en monitoring bij een verhoogde bloeddruk
Er is medicatie beschikbaar die zorgt voor het verlagen van de bloeddruk. Deze moet dagelijks worden toegediend.
Bij opstarten of veranderingen m.b.t. medicatie moet de bloeddruk na 2-21 dagen (afhankelijk van de hoogte van de bloeddruk) gecontroleerd worden. Wanneer een dier goed is ingesteld dan kan de controle elke 3-6 maanden plaatsvinden.
Voor het meten van de bloeddruk nemen wij de tijd. Wanneer uw kat meer ontspannen is, krijgen we namelijk een betrouwbaardere meting. Het meten van de bloeddruk vindt bij ons plaats middels de Doppler methode:
Aan de onderzijde van de voorpoot wordt een klein stukje vacht weggeschoren, waardoor middels een probe die verbonden is aan een koptelefoon het geluid van de bloedstroom gehoord kan worden. Aan de bovenzijde van de poot wordt een opblaasbare manchet aangebracht, ook wel bekend van bloeddrukmetingen bij mensen. Deze wordt opgeblazen totdat er geen bloedstroom meer hoorbaar is via de probe en vervolgens langzaam losgelaten tot wanneer er weer bloedstrom gehoord wordt. Vanaf een drukmeter kan worden afgelezen op welke druk dit het geval is. Deze druk wordt beschouwd als de bloeddruk.

Prognose
Een verhoogde bloeddruk is een ernstige aandoening die niet onderschat moet worden. Over het algemeen reageren katten gelukkig goed op medicatie en kunnen ze nog jarenlang een prettig leven leiden.
Uiteraard is het belangrijk om een eventuele onderliggende oorzaak uit te sluiten of te behandelen.