Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Bloeddrukmeting bij kat en hond

Bij Dierenkliniek Tiel-Drumpt bieden we de mogelijkheid tot bloeddrukmetingen bij katten en honden. Net als bij mensen komt ook bij dieren een verhoogde bloeddruk voor. Bij katten komt dit vaker voor dan bij honden.

Een verhoogde bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, kan vervelende gevolgen hebben.

De ogen, nieren, hersenen en het hart kunnen permanente schade oplopen. Het is dan ook belangrijkom aanwijzingen voor een verhoogde bloeddruk serieus te nemen en tijdig te starten met een behandeling.

Signalen dat er sprake is van een verhoogde bloeddruk kunnen zijn: slechter zicht, afwijkende gang, vreemd gedrag en een verminderd uithoudingsvermogen.

In 20% van de gevallen is de verhoogde bloeddruk een gevolg van een onderliggende aandoening. Dit betreft bij katten meestal nierfalen en/of een overactieve schildklier. De verschijnselen die deze aandoeningen met zich meebrengen tonen zich dan het duidelijkst. Dit betreft bijvoorbeeld veel drinken, veel plassen en braken bij nierfalen. Bij een overactieve schildklier kan onder andere vermageren ondanks veel eten opvallen.

Wanneer deze aandoeningen worden gediagnostiseerd, is het ook aan te raden om een bloeddrukmeting in te plannen.

Een verhoogde bloeddruk is gelukkig goed te behandelen met medicatie. Deze moet dagelijks gegeven worden, vaak voor de rest van het leven.

Meer informatie over hypertensie vindt u hier.

Voor het inplannen van een bloeddrukmeting kunt u telefonisch contact met ons opnemen. We plannen hier namelijk wat meer tijd voor in en proberen een rustig moment te zoeken. Hierdoor kunnen we rustig de tijd nemen en is het dier zo ontspannen mogelijk. Daardoor krijgen we een zo betrouwbaar mogelijke meting.