
Een nieuw Identificatie & Registratie-systeem voor pups.
Al jaren is de Nederlandse wetgeving bezig een oplossing te verzinnen voor de import van illegale hondjes uit dubieuze fokkerijen in het buitenland. Deze hondjes zijn veelal ziek, te jong geïmporteerd en/of onvoldoende gevaccineerd. Daarmee brengen ze niet alleen veel leed (en kosten) mee voor de nieuwe eigenaar, maar vormen ook een risico voor honden in Nederland. Deze pups kunnen namelijk verschillende ziektes ons land binnenbrengen.
Om een beter inzicht te krijgen in de hondenhandel was het per 1 januari 2014 al verplicht om puppies vóór 7 weken gechipt en geregistreerd te hebben. Daarbij mochten honden uit het buitenland pas met 12 weken gevaccineerd worden tegen Rabiës en daardoor pas op 15 weken leeftijd geïmporteerd worden. Helaas vinden malafide hondenhandelaren altijd wel een maas in de wet en gecombineerd met corrupte dierenartsen werden er alsnog te jonge dieren geïmporteerd, die een twijfelachtig paspoort bezaten.
Per 1 november 2021 is daarom een nieuw registratiebeleid in werking gesteld met betrekking tot het chippen en registreren van honden bij hun nieuwe eigenaar. Dit geldt zowel voor de chip als voor het paspoort dat wordt uitgegeven. De hele route van de chip wordt hiermee in beeld gebracht; vanaf de uitgifte van de Nederlandse 528-nummers, de levering van de chips aan dierenartsen of erkende chippers, tot het moment dat de chip in het dier zit. Ditzelfde geldt voor EU-dierenpaspoorten. Paspoorten mogen alleen nog door dierenartsen worden uitgegeven en alleen als het dier gechipt is en deze gecontroleerd is. Daarbij heeft de eigenaar een UBN-nummer nodig. Hoe dit in zijn werk gaat, staat verderop in de tekst.
Voor de nieuwe eigenaar betekent dit, dat het per 1 november 2021 niet is toegestaan om een hond zonder chip, registratie en Europees Paspoort te kopen. Verkopers die deze zaken niet op orde hebben, willen waarschijnlijk onzichtbaar blijven voor de overheid. U kunt uzelf dan afvragen of zo’n verkoper het beste met het hondje voor heeft. Verzeker uzelf dan ook vóór aankoop dat dit in orde is. Binnen 14 dagen na aankoop dient u zelf de hond op uw naam te registeren bij één van de portalen (voorheen databanken), zoals NDG.nl, Backhomeclub.nl of Petlook.nl.
Hondjes die uit het buitenland geïmporteerd worden, volgen een iets andere route: ook die moeten een chip, Europees Paspoort en een registratie hebben op naam van de handelaar of stichting. Indien de hond via een Nederlandse stichting wordt geïmporteerd, hoeft het dier alleen op uw naam te worden overgeschreven, binnen 14 dagen na import. Mocht u zelf echter het dier importeren, dan moet de registratie op uw naam door de dierenarts worden uitgevoerd. U heeft daarvoor een UBN nodig (Uniek Bedrijfsnummer), ook als u een particulier bent. Dit nummer kunt u aanvragen bij RVO.
Mocht u een nestje willen fokken of beroepsmatig nestjes fokken, dan heeft u als eigenaar van de teef ook een UBN nodig. Dit nummer kunt u voor elk nestje opnieuw gebruiken. Puppies moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden én een EU-dierenpaspoort hebben. De dierenarts of chipper registreert bij één van de portalen binnen 2 dagen na het chippen, dat de hond is gechipt, waarbij het UBN van de fokker nodig is. Daarna moet u als fokker binnen een week na het chippen een geboortemelding doen van de hondjes, waarbij ook het chipnummer van het moederdier wordt genoteerd. Hiermee is de registratie compleet en u ontvangt een registratiebewijs vanuit het portaal.

Als u één van de pups verkoopt, kunt u de eigenaar met het registratiebewijs laten zien dat het hondje op de juiste manier is geregistreerd en gechipt. U vertelt de nieuwe eigenaar dat deze binnen 14 dagen de hond op hun eigen naam moet laten registreren en u meldt zelf de eigen registratie af. Mocht een hondje naar het buitenland gaan, dan wordt dit gedaan als “exportmelding”.
Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Registratie Hond.