Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Een onverwachte wending – Wond in de bek blijkt een schotwond

Enkele weken geleden kregen we een telefoontje van de eigenaar van kater Olaf. Hij lag suffig in zijn mandje, wilde niet eten of drinken en had wat bloed bij zijn neus en bekje. Er werd een afspraak gemaakt voor een consult dezelfde dag.

Bij het consult is Olaf erg suf en hij heeft wat bloed bij zijn neusje, ook bevat het gehemelte een wond en is de tong achterin beschadigd. De longen klinken wat rochelend, maar het hartje klinkt verder goed. Verder zijn er geen duidelijke afwijkingen zichtbaar. Olaf is een buitenkat, dus als dierenarts ben je alert op eventuele ongelukken die buiten kunnen gebeuren. Bij een aanrijding bijvoorbeeld, zijn er verschillende organen die beschadigd kunnen raken; de urineblaas en het bekken kunnen kapotgaan, het middenrif kan scheuren, er kunnen inwendige bloedingen optreden en het gehemelte kan scheuren. Vanwege de wonden in de bek en zijn afwijkend klinkende longen besluiten we om Olaf op te nemen voor röntgenfoto’s van de schedel en de longen en voor bekinspectie onder narcose.

Op de röntgenfoto’s komen we enkele onverwachte gasten tegen; Olaf heeft een kogeltje in zijn nek, maar er zitten ook verschillende fragmentjes in de neus, de bek en achterin de keel. Dit is niet wat we verwacht hadden. Zijn longen zien er verder netjes uit en ook zijn urineblaas, bekken en middenrif zijn gelukkig niet afwijkend.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt:Wond in de bek blijkt een schotwond: kogel in nek
De bukskogel is duidelijk te zien halverwege de hals. Wanneer u goed kijkt ziet u nog meerdere kleine fragmentjes.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt:Wond in de bek blijkt een schotwond: röntgenfoto van bukskogel
In de neus is een fragmentje te zien, zo ook in de middenlijn ter hoogte van de neusholte, richting de hals. Tenslotte is de bukskogel goed te zien.

Tijdens de inspectie onder sedatie blijken zowel het harde als zachte gehemelte flink beschadigd te zijn en er is een grote scheur op de tong zichtbaar. Nu we weten waar we moeten zoeken, is ook het kogeltje in de nek voelbaar onder de huid en de spieren. Er wordt besloten Olaf dieper onder narcose te brengen om de kogelfragmentjes zoveel mogelijk te verwijderen en de wonden te hechten.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt:Wond in de bek blijkt een schotwond: wond in tong en gehemelte
Er zit een lange snede in de tong en een wondje in het gehemelte.

Tijdens de operatie doet Olaf het erg goed. Zijn hartslag en ademhaling blijven netjes stabiel. Bij exploratie van de wond in het gehemelte, blijkt dit een scheur tot in het bot te zijn, van ongeveer 3 cm. We kunnen zo de neusholte inkijken, wat het bloed uit de neus verklaart. Uit het gehemelte zijn 3 kogelfragmentjes en enkele losse botfragmentjes verwijderd waarna de wond gehecht is. De wond op de tong is een lange scheur over de lengterichting, die geen fragmentjes bevat. Achter in de bek is een klein gaatje zichtbaar in het zachte gehemelte, waarachter ook een gaatje in het slijmvlies van de keel zichtbaar is. Meest waarschijnlijk is dit het traject dat de kogel heeft afgelegd, tot in de nek. Helaas kunnen we het fragmentje dat achter in het keelslijmvlies aanwezig is niet bereiken. Op de neus is een wondje zichtbaar, waar op de röntgenfoto ook een fragmentje in aanwezig is. Gelukkig kunnen we deze gemakkelijk verwijderen en de huid sluiten met knoophechtinkjes. Als laatste is het kogeltje uit de nek verwijderd. Deze lag ingebed tussen de spierlagen, maar had geen grote schade aangericht op deze plek.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt:Wond in de bek blijkt een schotwond: wond in tong
Dierenkliniek Tiel-Drumpt:Wond in de bek blijkt een schotwond: wond in tong gehecht.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt:Wond in de bek blijkt een schotwond: kogel uit de nek halen.

Olaf mag nu in de opname verder bijkomen van zijn operatie en kan gelukkig ’s avonds alweer naar huis, om thuis rustig gaan herstellen van dit ongeluk. Natuurlijk met voldoende pijnstilling, antibiotica en rust.

Gedurende een aantal dagen komt er toch nog iets bloed uit de neus, maar dit is niet verwonderlijk gezien de hoeveelheid schade die er in het neusgebied is aangericht. Hij wil gelukkig wel goed zijn blikvoer eten. Na een week eet Olaf alweer zijn harde brokken en lijkt duidelijk aan de beterende hand.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt:Wond in de bek blijkt een schotwond: verwijderde kogel en fragmentjes.
Bukskogeltje en losse fragmentjes

Olaf heeft heel erg veel geluk gehad, helaas blijven er mensen bestaan die het nodig vinden om op dieren te moeten schieten.