Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Feestdagen en huisdieren

De Sint is weer in het land en de feestdagen staan voor de deur. Dit betekent voor de dierenarts nog wel eens drukke tijden. In deze periode wordt er allerlei lekkers in huis gehaald en het huis versierd. Al dat lekkers en die versieringen kunnen voor onze huisdieren echter een gevaar opleveren. Hieronder een lijstje met zaken waar u op kunt letten om de komende periode ook voor uw huisdier gezellig te houden.

Chocolade

Chocolade is giftig voor honden en katten (ook voor andere huisdieren zoals de fret en vogels). Verschijnselen die kunnen optreden, zijn o.a. braken, diarree, onrust, meer drinken en plassen, versnelde ademhaling, trillen en speekselen. In ernstige gevallen kunnen zelfs flauwtes en hartstilstand optreden.
Als uw huisdier chocolade heeft gegeten (of als u het vermoeden heeft dat uw huisdier chocolade heeft gegeten), neem dan contact met ons op. Geef uw huisdier géén zout om het te laten braken.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: chocolade is een risico voor huisdieren
Heap of broken chocolate pieces, close up
Kerstplanten

Denk hierbij o.a. aan hulst, kerstster, kerstroos en de kerstboom. Deze planten zijn giftig. Het sap van de kerstroos is irriterend voor huid en ogen. Verschijnselen die kunnen optreden na het eten van deze planten zijn speekselen, braken, diarree, hartritmestoornissen en zenuwverschijnselen (o.a. stuiptrekkingen).
Let er bij de kerstboom op, dat naalden niet in de waterbak van uw huisdier kunnen vallen. Laat dieren niet kauwen op naalden en takken en laat ze niet drinken van het water waarin de kerstboom staat.

Kerstversiering

Kerstballen, lametta, slingers, hangertjes en verlichting zijn heel aantrekkelijk voor onze huisdieren om mee te spelen en achteraan te jagen. Ze kunnen echter voor grote problemen zorgen als ze (per ongeluk) worden opgegeten. Scherven van kerstballen kunnen vervelende wondjes veroorzaken. Helemaal als een kerstbal stuk wordt gebeten of zelfs (gedeeltelijk) opgegeten. Let ook op de snoeren van de kerstverlichting. Stop ze goed weg, zodat er niet aan geknaagd kan worden.

Kaarsen en open haard

Zorg ervoor dat uw huisdier niet in contact kan komen met open vuur van b.v. brandende kaarsen of een open haard. Plaats een scherm voor de haard en zet kaarsjes in een lantaarn of windlicht.

Teflon (anti-aanbaklaag)

De anti-aanbaklaag in pannen, maar ook op gourmetstel of tafelgrill, bevat een stof die bij vogels ernstige, acute benauwdheid kan veroorzaken als de teflon oververhit raakt. De vogel kan acuut sterven. Zet uw vogel dus eerst in een andere ruimte als u gebruik gaat maken van apparatuur met een teflonlaag.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: teflon, een gevaar voor vogels
Kerstdiner

Tijdens de feestdagen worden in veel huishoudens gevogelte of rollade gegeten. Het netje van de rollade of de botjes van kalkoen of eend (ook van kip) worden door onze hond en kat gezien als een lekkernij. Dit kan echter tot maagdarmproblemen leiden. Een netje kan zorgen voor verstopping, de botjes kunnen door de darmwand heen boren.
Let er ook op dat (champagne)kurken niet (per ongeluk) worden opgegeten. Honden kunnen het leuk vinden om mee te spelen, maar opeten kan darmverstopping geven.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Bij een kerstdiner zitten er altijd wel dingen bij die een risico kunnen vormen voor uw huisdier.
Vuurwerk

Voor veel dieren is de periode dat er vuurwerk wordt afgestoken, geen pretje. Houd katten en andere dieren binnen en laat honden aangelijnd uit. Let er op dat honden geen vuurwerk na gaan jagen om het te apporteren. Buitenverblijven en een vijver kunt u eventueel afdekken met een brandwerende deken.

Namens het hele team rest ons, na al deze waarschuwingen en tips, u alvast hele fijne dagen toe te wensen.