Euthanasie, wat moet ik me daarbij voorstellen?
Helaas is het zo, dat er van ieder dier een keer afscheid genomen moet worden. En ondanks dat u daar in het begin vooral niet te veel over na wilt denken, komt er met de tijd toch een moment dat het einde nadert. De meeste baasjes hopen dat hun huisdier rustig overlijdt in zijn of haar slaap. Helaas blijkt dit maar heel zelden te gebeuren. Meestal ontkomt het baasje er niet aan om een beslissing te moeten maken en te kiezen voor euthanasie. Het kan dan fijn zijn om te weten wat er gebeurt en wat er mogelijk is als uw geliefde huisdier is overleden.

In onderstaande stukje proberen we u een beeld te geven hoe het inslapen bij ons in zijn werk gaat. Daaronder verwijzen we naar een ander stuk tekst waar de verschillende mogelijkheden beschreven worden na het overlijden. Wij kennen en gebruiken verschillende manieren om een dier in te laten slapen. Bij de keuze welke manier we gaan toepassen gebruiken we altijd de manier waarbij het dier er zo min mogelijk last van heeft. De meest diervriendelijke manier heeft bij ons de hoogste prioriteit.
De euthanasie
Het laten inslapen van een huisdier kan op de praktijk gebeuren, of bij u thuis.
Euthanasie thuis:
Soms kan het fijn zijn om thuis in de vertrouwde omgeving van uw dier afscheid te kunnen nemen bij het laatste prikje. Sommige dieren vinden de praktijk erg eng en dan is het niet fijn om de laatste momenten in angst door te brengen.
Omdat een thuisvisite meer tijd kost, is dit iets wat we meestal niet op stel en sprong kunnen doen. Mocht u een visite wensen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk te bellen na het nemen van de beslissing zodat we kunnen kijken wanneer de eerste opties er zijn.
Euthanasie op de dierenkliniek:
Andere dieren hebben minder moeite met de dierenkliniek. Ook vinden de baasjes het soms juist minder prettig om het thuis te doen.
De manier van euthanaseren vindt thuis en op de praktijk grotendeels op dezelfde wijze plaats. We weten dat er veel verschillende manieren zijn om een huisdier te laten inslapen. Het kan dus heel goed zijn dat het bij andere dierenartsen anders gedaan wordt dan bij ons.
Ons belangrijkste doel bij de euthanasie is dat het dier er zo min mogelijk last van heeft. Met dit in het achterhoofd maken we de keuze in de middelen die we gebruiken, de manier van prikken enz.
De keuze verschilt ook sterk per diersoort, elk diersoort reageert namelijk weer anders. Het kan wel eens zijn dat het wat lang duurt, maar dit is dan inherent in de keuze voor de meest diervriendelijke wijze.
In het algemeen krijgen de dieren een eerste narcose/sedatie-injectie in de spier, in de buikholte of rechtstreeks in een bloedvat. Als uw dier slaapt blijven de ogen open en kunnen heel af en toe nog knipperen. In een klein aantal gevallen kan er een epileptische aanval optreden als het dier slaapt. Dit kan een vervelend gezicht zijn, maar uw dier merkt daar zelf niets van. Een enkele keer kunnen dieren misselijk worden of overgeven, ook kan de ademhaling wat versnellen.
Als uw huisdier goed in slaap is, wordt het tijd voor de laatste injectie. Deze kan in het bloedvat gegeven worden of in de buik- of borstholte. Afhankelijk van de lokalisatie en de doorbloeding ter plaatse zal het lichaam er sneller of langzamer mee stoppen. Hier merkt het dier helemaal niks van.
Vaak kunnen de dieren nog een paar laatste diepe zuchten maken voordat alles stopt. Meestal stopt het hartje als laatste. Dit wordt altijd nog gecontroleerd door de dierenarts, zodat we zeker weten dat het dier echt overleden is. Een enkele keer kunnen er kleine spiertjes samentrekken, waardoor er nog wat beweging zichtbaar is (bijvoorbeeld bij de teentjes, of bij de snorharen). Dit kan zelfs nog tot 30 minuten na het overlijden doorzetten. Dit zijn de bekende “stuiptrekkingen” en betekent absoluut niet dat uw diertje nog leeft. Ook kan er wat urineverlies plaatsvinden, doordat alles ontspant.
Wanneer de dieren erg benauwd zijn of ernstig aan het lijden zijn, kan het zijn dat we afwijken van bovenstaande beschrijving. Dit om te zorgen dat het lijden zo snel mogelijk en diervriendelijk mogelijk beëindigd wordt.
Wanneer uw huisdier is overleden is moet er een keuze gemaakt worden wat dan te doen met het stoffelijk overschot. Het kan prettig zijn om dit van tevoren te overdenken zodat u niet ineens voor een beslissing komt te staan. In het stukje “UW HUISDIER IS OVERLEDEN, WAT NU?” kunt u lezen wat de verschillende mogelijkheden zijn.