Bloeddrukmeting 

Binnen de kliniek wordt de bloeddrukmeting uitgevoerd bij de behandeling van onder andere nierproblemen, meestal in combinatie met verschillende andere onderzoeken. Wist u dat 1 op de 7 katten een verhoogde bloeddruk heeft als ze boven de 10 jaar zijn? Op onze praktijk is het mogelijk deze bloeddruk te meten, zowel bij de hond als bij de kat.

Hoe gaat de bloeddrukmeting in zijn werk?

We proberen om bloeddrukmetingen zoveel mogelijk op een rustig tijdstip op de dag te doen, waarbij er zo min mogelijk afleiding aanwezig is. Stress kan namelijk de bloeddruk doen stijgen. We laten uw huisdier eerst rustig in de spreekkamer wennen. U blijft bij het onderzoek, aangezien u een rustgevende factor bent voor het dier.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Bloeddrukmeting bij de kat; we proberen het zo rustig mogelijk te houden.

Als eerste wordt er een klein stukje geschoren aan de onderzijde van het pootje, vlak achter het grote zoolkussen. Hier wordt namelijk de bloeddruk gemeten en beluisterd.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Bloeddrukmeting bij de kat; eerst wordt er geschoren.

Vervolgens wordt er een opblaasbaar klittenband-bandje (een cuff) om de poot van uw hond of kat vastgemaakt. Deze wordt een paar keer op spanning gebracht en weer ontspannen, om uw dier aan het gevoel te laten wennen. Hierna wordt er gel op het geschoren gedeelte aangebracht, zodat er zo min mogelijk lucht tussen de probe en de huid aanwezig is. De probe is aangesloten op een Doppler-apparaat. Deze meet de bloedsnelheid in de bloedvaten. Met behulp van een koptelefoon en het Doppler-apparaat wordt de hartslag in de bloedvaten beluisterd. Vervolgens wordt de cuff opgeblazen en weer leeggelopen. Het punt waarop de hartslag weer hoorbaar wordt, staat gelijk aan de hoogte van de bloeddruk in de bloedvaten. Afhankelijk van deze hoogte moet er wel of niet aanvullende medicatie gegeven worden. Tevens worden er controlemomenten ingepland om de bloeddruk te blijven monitoren.