Waarom een castratie of chemische castratie?
Er zijn allerlei hormonaal gestuurde gedragingen die onwenselijk kunnen zijn. Denk hierbij aan weglopen, plassen in huis, overmatig seksueel gedrag enz. Dit kan ondervangen worden door een castratie of een chemische castratie. In beide gevallen worden de hormonale invloeden weggenomen.
In het geval van de castratie worden de testikels operatief geheel verwijderd en daarmee stopt de productie van mannelijke geslachtshormonen.
Met een chemische castratie bedoelen we het plaatsen van een implantaat onder de huid, waardoor de hond onvruchtbaar wordt. In het implantaat zit een stof die een hormoon nabootst die normaal gezien betrokken is bij de vruchtbaarheid van een reu. De stof bindt op de receptoren van dit hormoon waardoor er initieel een stijging is van de productie van testosteron. Hierdoor wordt de testosteronproductie uiteindelijk uitgeput en neemt ook het aantal receptoren van het hormoon af. Er worden dan geen nieuwe geslachtshormonen meer gemaakt door de testikels. De testikels zijn dus inactief geworden.
Naast gedrag als reden voor castratie zijn er ook gezondheidstechnische redenen waarom castratie gewenst kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een vergrote prostaat en bepaalde tumoren rondom de anus.
Waarom eventueel eerst een chemische castratie?
Helaas kan het verdwijnen van de mannelijke geslachtshormonen na castratie ook ongewenste effecten hebben. Voorbeelden hiervan zijn vachtveranderingen, gedragsveranderingen en meer neiging tot aankomen. Tevens moet er bij een castratie altijd gebruik gemaakt worden van een narcose. Narcose op zich is altijd een risico en soms is de hond die gecastreerd moet worden al op leeftijd, waardoor het narcoserisico groter is dan bij een jonge hond.


In dit soort gevallen kan een chemische castratie van de reu uitkomst bieden.
Als eerste kan er gekeken worden of er als gevolg van de castratie geen ongewenste effecten optreden. In bijna alle gevallen werkt de chemische castratie namelijk na verloop van tijd uit. Er kan ook gekeken worden of je gaat bereiken wat je wenst te bereiken met het weghalen van de geslachtshormonen. Omdat voor een chemische castratie vrijwel nooit narcose nodig is, kan je daarmee kijken of er voldoende effect optreedt om zeker te weten dat een eventuele narcose daarna nuttig is.
Bij hele oude dieren kan je er ook voor kiezen langduriger gebruik te blijven maken van de chemische castratie. Voor jonge dieren kan dit ook, maar dat is wel vrij kostbaar.
Kijk voor de bijsluiter bij de medicijnen: Suprelorin 4,7 mg en Suprelorin 9,4 mg.