Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

RAW, Veilig vers vlees voeren aan de hond

Brokken of vers vlees?

Het overgrote deel van de mensen kiest ervoor om hun hond droge brokken te geven. Het is makkelijk, het is compleet en meestal goedkoper dan vers vlees. Toch kunnen er ook redenen zijn om uw hond vers vlees te voeren. Bijvoorbeeld omdat uw hond niet goed tegen brokken kan. Of omdat uw eigen voorkeur naar vers vlees gaat.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: RAW vers vlees voor de hond.

Zoals we al eerder besproken hebben, is het erg belangrijk dat wanneer u kiest voor vers vlees, u kiest voor een compleet voer. Zelf voer maken geeft een groot risico op tekorten aan voedingsstoffen op de lange termijn. Vaak kan het een lange tijd goed gaan, maar uiteindelijk ontstaan er bijna altijd tekorten. Deze tekorten kunnen voor allerlei meer of minder ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan zinktekort of Vitamine D-tekort. Het kan dan gaan om zichtbare afwijkingen, zoals bijvoorbeeld huidproblemen, maar ook minder zichtbare afwijkingen, zoals hartproblemen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: RAW vers vlees voor de hond. Zorgvuldig samengesteld om tekorten zoals zink tekort te voorkomen.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: RAW vers vlees voor de hond. Door een voedingsspecialist samengesteld om bijvoorbeeld Vitamine D tekort tegen te gaan.

Wanneer je echt wilt weten of een voer compleet is, kan het opgestuurd worden naar een voedingsdeskundige. Die kan het in een laboratorium laten analyseren. Daar zitten natuurlijk wel kosten aan en wanneer het voer verandert zal het weer opnieuw geanalyseerd moeten worden.

Meerdere soorten vers vleesvoeders

Er zijn veel verschillende vers-vleesvoeders op de markt. Deze verschillen onderling nogal in prijs en kwaliteit. Carnibest is een van de betere vers-vleessoorten, maar niet de goedkoopste.  Wanneer een vers-vleesvoer echter erg goedkoop is, moet je je altijd afvragen of dat wel kan. Uiteindelijk moet er dan altijd ergens op ingeleverd worden: of het nu gaat om de biologische beschikbaarheid van de voedingsstoffen (het deel van een voedingsstof dat kan worden opgenomen in het maagdarmkanaal en door het lichaam gebruikt kan worden), de kwaliteit van de voedingsbronnen of de manier van bereiden en de hygiëne.

Deze facetten zijn niet altijd makkelijk te beoordelen als consument of zelfs als dierenarts zijnde. Meestal staat er alleen op hoeveel procent eiwit erin zit en van welke diersoort dit komt (bijv. rund of kip). Er staat echter meestal niet vermeld welk deel van het dier erin zit en regelmatig is de ingrediëntenlijst onvolledig. Wanneer het gaat om de biologische beschikbaarheid is het niet moeilijk te begrijpen dat bijvoorbeeld een pees slechter verteerbaar is dan een stuk spier. Een stuk pees kan ook niet voor menselijke consumptie verkocht worden en is dus een stuk goedkoper dan een stuk spier.

Hygiëne

Wat betreft de hygiëne: hoe meer stappen er genomen worden in het gehele proces om de hygiëne te waarborgen des te kostbaarder wordt het betreffende voer. Nu kan men aandragen dat de honden in de natuur ook geen hygiënisch vlees eten. De huishond is echter niet meer te vergelijken met de wilde tegenhanger. Daarnaast leven de wilde honden gemiddeld ook een stuk korter (minder goede voeding speelt daar een rol bij). Tenslotte kan het vlees ook een bacteriebron worden voor zowel de hond als de mens (het baasje): rechtstreeks via het bereiden of via de hond die uitscheider kan worden van bijvoorbeeld Salmonella.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan op vers vlees. Bij bijna alle verse vleesvoeders werden er monsters aangetroffen met bacteriën en parasieten die overgedragen kunnen worden op de mens.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: RAW vers vlees voor de hond is bacterie vrij gemaakt.
Hoeveelheid E.coli aangetroffen in verschillende soorten vers vlees. D en F zijn soorten die gebruik maken van het HPP proces.

De onderzochte merken waren niet eens de slechtste merken. De enige merken waar niks bij werd aangetroffen, waren de merken die werkten met de HPP-techniek.
Mede om de risico’s voor de mens en de mogelijke tekorten voor het dier zijn veel dierenartsen geen groot voorstander voor vers-vleesvoedingen.

Het RAW Veterinary dieet

Tegenwoordig is er echter een goed alternatief op de markt waarbij gebruikt gemaakt wordt van de HPP-techniek; het RAW Veterinary dieet.

Dit voer is samengesteld met hulp van een officieel specialist in veterinaire voeding. De voeders zijn gegarandeerd volwaardig. Ze zijn vrij van geur-, kleur- en smaakstoffen. Het vlees wordt nooit verhit. Het bevat geen bindmiddelen, geen conserveringsmiddelen of chemische antioxidanten. Wat het RAW-voer vooral bijzonder maakt, is de wijze waarop dit voer bewerkt is om de bacteriën te doden. Er wordt gewerkt met High Pressure Processing (HPP*). Dit HPP-proces wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij de bereiding van smoothies voor mensen en hierdoor is RAW momenteel de microbieel meest veilige rauwe veterinaire voedingslijn. Bij HPP worden de worsten gedurende een bepaalde periode blootgesteld aan een hele hoge druk. Hierdoor worden de bacteriën gedood, terwijl de voedingswaarde geheel gehandhaafd blijft. Het is qua effectiviteit te vergelijken met pasteuriseren.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: RAW vers vlees voor de hond. Het HPP proces in een schema.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: RAW vers vlees voor de hond. HPP proces
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: RAW vers vlees voor de hond, veilig gemaakt door het HPP proces.

De RAW-worsten worden gemaakt in fabrieken met GMP+ en IFS-certificering en zijn van humane consumptiekwaliteit.

Een extra reden waarom ook dierenartsen blij zijn met dit voer is dat er medische diëten in ontwikkeld zijn. Dat betekent dat wanneer een hond op een speciaal medisch dieet moet en het baasje niet wil overstappen van vers vlees naar brokken, dit tegenwoordig ook niet meer hoeft. Er zijn voor een aantal aandoeningen speciale worsten gemaakt, getoetst aan alle huidige veterinaire inzichten.

Om deze reden heeft onze dierenkliniek ervoor gekozen om ook distributeur te worden van RAW vers vlees.

Afkortingen/Linken:

  1. FEDIAF: The European Pet Food Industry Federation
  2. NRC: National research council
  3. HPP ofwel High Pressure Processing: koude, isostatische druk (gelijk verdeeld aan alle kanten). Doodt schadelijke bacteriën. Behoudt volledige nutritionele voedingswaarde en kwaliteit.
  4. De GMP+ en de IFS food certificering gaat verder en is strenger voor wat betreft betrouwbaarheid, kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid dan de wettelijke eisen die de NVWA controleert of die onder de HACCP norm valt.
  5. GMP+: Good manufacturing practices
  6. IFS: International featured standards
  7. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)