Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Reizen met huisdieren van en naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit

Voorlichting over reizen met huisdieren na de Brexit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft op 31 januari 2020 de EU verlaten. Tot 31 december 2020 geldt een overgangsperiode. In deze periode blijven alle EU-regels en -wetten gelden voor het VK, ook voor het reizen met dieren van en naar het VK. Het is nog niet duidelijk welke regels er gaan gelden na 31 december 2020.

Van het VK naar Nederland

Het zou zomaar kunnen dat het VK wordt ingeschat als een derde land met een hoog risico op rabiës. Om vanuit het VK naar Nederland (terug) te komen, geldt dan een verplichte rabiës titertest. Het is daarom aan te raden om diereigenaren te adviseren deze test voor alle zekerheid vóór vertrek uit Nederland uit te laten voeren. De test moet uitgevoerd worden in een Europees erkend laboratorium. Wordt de test in dit geval namelijk in het VK uitgevoerd, dan geldt een wachttijd van 3 maanden nadat er een voldoende hoge titer (≥ 0,5 IU/ml) is bepaald. Het dier mag dan dus pas na die drie maanden Nederland in.

Van Nederland naar het VK

Of de eisen voor het reizen met huisdieren naar het VK gaan veranderen, is nog niet geheel duidelijk. Het VK geeft zelf aan dat er niets gaat veranderen. De nu geldende eisen lijken dus vooralsnog van kracht te blijven, ook na 31 december 2020.

Bericht van de NVWA:

Voor vertrek met uw huisdier (honden, katten en fretten) naar het Verenigd Koninkrijk blijft alles ongewijzigd en heeft u het volgende nodig: 

Bij terugkomst uit het Verenigd Koninkrijk in Europa moet uw huisdier na de Brexit voldoen aan de volgende invoereisen: 
  • geldig EU dierenpaspoort
  • microchip ter identificatie
  • rabiësvaccinatie (hondsdolheid)
  • bloedtest om aan te tonen dat uw huisdier voldoende is beschermd tegen rabiës

Bloedtest 

Laat u de bloedtest uitvoeren in het Verenigd Koninkrijk, dan moet u 3 maanden wachten voordat naar de EU kunt reizen met uw huisdier. Deze wachttijd van 3 maanden geldt niet als u de bloedtest in de EU laat afnemen. Laat u dit daarom alvast in Nederland doen en bijschrijven in het dierenpaspoort.

Het is momenteel nog onduidelijk of de EU de bloed­ test daadwerkelijk nodig acht. Toch is het zeer waar­schijnlijk dat het Verenigd Koninkrijk niet wordt geplaatst op de landenlijst met laag rabiës risico zodat deze invoereis verplicht wordt gesteld. Voldoet uw huisdier niet aan de invoereisen, dan wordt het huisdier na binnenkomst in Nederland in quarantaine genomen.

Koopt u in het Verenigd Koninkrijk een huisdier en komt u ermee naar Nederland? Zorg dan dat u de juiste papieren hebt en uw huisdier voldoet aan de invoer­ eisen. Houd er rekening mee dat dierenpaspoorten afgegeven in het Verenigd Koninkrijk straks niet meer in de EU geldig zijn. Meer informatie kunt u vinden op www.nvwa.nl