Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Teken verwijderen

Voor het teken verwijderen zijn vele soorten attributen (pincetten, lusjes en haakjes) op de markt gebracht. Welke u gebruikt is met name afhankelijk van waar u handig mee bent.
Het is van belang om eerst de teek uit de huid van het huisdier te draaien (zonder trekkracht uit te oefenen!), en pas daarna de huid te ontsmetten. Het ontsmetten kan bijvoorbeeld met alcohol of betadine.
Volgens de tests die gedaan zijn, kun je het teken verwijderen het beste met de O’ Tom tekenhaak doen. Persoonlijk vinden wij deze ook het handigst. De tekenhaak is bij uw dierenarts verkrijgbaar.

Het tekenhaakje, er is een grote en een kleine variant.
Het tekenhaakje, er is een grote en een kleine variant.

Hoe werkt de Tom ‘O Hook.
Laat uw huisdier zo stil mogelijk zitten. Schuif de haak onder het lijf van de teek door zodat de steeksnuit van de teek in het gleufje van de haak komt te zitten.
Draai dan de steel van de haak, ZONDER TREKKRACHT zolang rond tot de teek los heeft gelaten. Linksom of rechtsom draaien maakt niet uit. Na even draaien is de spanning eraf en dan is hij los.

Het tekenhaakje, waarbij de groeve goed te zien is. Zo kun je de teken verwijderen zonder dat ze afbreken.
Het tekenhaakje, waarbij de groeve goed te zien is.
Het losdraaien van de teek met het tekenhaakje.
Het losdraaien van de teek met het tekenhaakje.

Teken zijn niet geheel ongevaarlijk. Behalve ontstekingen, kunnen ze ook de ziekte van Lyme overdragen. Het is dus niet alleen aan de raden om alle teken te verwijderen, die u op uw hond, kat of ander huisdier aantreft. Ook is het nemen van preventieve maatregelen aan te raden.