Suikerziekte bij de cavia
Suikerziekte komt bij de cavia regelmatig voor. Een andere naam voor suikerziekte is Diabetes mellitus. Bij de cavia is er bij suikerziekte sprake van problemen met de beta-cellen van de alvleesklier, waardoor er een verminderde uitscheiding van insuline optreedt.
Er zijn 2 vormen: Type I is een erfelijke variant en zien we vaak op jonge leeftijd. Bij Type II speelt overgewicht een grote rol. Bijvoorbeeld wanneer het voedsel te rijk is aan koolhydraten. Dit is het geval wanneer de cavia’s bijvoorbeeld veel fruit gevoerd krijgen. Ook kan het optreden wanneer ze “caviasnoepjes” krijgen met veel suikers. In het geval van Type II zijn de dieren al wat ouder wanneer ze de suikerziekte ontwikkelen.
Als er in de urine glucose wordt gemeten, zonder dat er sprake is van een blaasontsteking, wordt een cavia verdacht van suikerziekte.
De symptomen van suikerziekte bij de cavia
Cavia’s blijken gelukkig behoorlijk resistent te zijn tegen hoge glucosewaarden. Dat wil zeggen dat ze ook bij verhoogde glucosewaarden in het bloed niet snel klachten krijgen.
Wanneer de waarden echt te hoog worden of als het dier er gevoeliger voor is, dan kunnen er wel klachten ontstaan.
Denk hierbij aan:
- Magerder worden, ondanks goed eten
- Meer drinken en plassen
- De ontwikkeling van staar in de lenzen van het oog (link)
- Secundaire blaasontsteking
- Verminderde vruchtbaarheid
Wat u als eigenaar kan opvallen:
- Veel vaker gaan zitten plassen
- Meer drinken, het bakje of flesje moeten vaker bijgevuld worden
- Veel schrokkeriger eten, lijkt meer honger te hebben
- De bodembedekking is natter dan gebruikelijk en moet vaker verschoond worden
Het stellen van de diagnose van suikerziekte bij de cavia
De diagnose wordt gesteld door de klachten te combineren met onderzoek van de urine en het bloed:
- Bij herhaling wordt er glucose aangetroffen in de urine
- Er is een verhoogd glucosegehalte in het bloed aanwezig
Als andere oorzaken moeten de volgende zaken worden uitgesloten:
- Blaasontsteking door een bacteriële infectie
- Blaasontsteking door blaassteentjes
- Stress of andere lichamelijke aandoeningen die kunnen zorgen voor glucosestijging in het bloed.
De behandeling van suikerziekte bij de cavia
Als eerste is het nodig eventuele andere aandoeningen te behandelen, zoals blaasontstekingen. Zodra deze onder controle zijn, kan de suikerziekte zelf aangepakt worden.
Het allerbelangrijkste daarbij is de aanpassing van het dieet. De voeding moet bestaan uit een hoog vezel, laag vetdieet. De voorkeur gaat uit naar Timothy hooi of grashooi als grootste deel van het voer. Met een kleine hoeveelheid goede kwaliteit, op Timothy gebaseerde pellets met wat bladgroen. Het is verder belangrijk om geen snoepjes of fruit meer te geven, aangezien deze een te hoog gehalte aan koolhydraten bevatten.

Bij Type II suikerziekte is het eerste advies afvallen: het aantal brokjes omlaag naar 20 gram per cavia per dag, onbeperkt hooi, geen snoepjes.
Een enkele keer kan het nodig zijn om insuline-injecties te gaan geven, die 1-2x daags gegeven moeten worden. Dit is voornamelijk als dieren erg veel gewicht verliezen. Insuline die via de bek wordt gegeven (Glipizide) kan alleen gebruikt worden bij Type II.
Het effect van de behandeling kan gemonitord worden via urine-onderzoek en bloedonderzoek.
Notabene: er wordt bij mensen wel gebruik gemaakt van Inuline (niet te verwarren met insuline), een prebioticum met langzaam vrijkomende fruitsuikers. Een prebioticum hoeft niet bewezen te worden en kan in het algemeen vrijelijk verstrekt worden. Cavia’s hebben echter helemaal geen suiker nodig, dus wij raden het gebruik niet aan.
De prognose van een cavia met suikerziekte
De prognose van suikerziekte is meestal goed. De meeste cavia’s hebben er weinig last van en herstellen al met aanpassing van het dieet. Het is maar zeer zelden nodig om te behandelen met insuline. Een reden waarom een behandeling niet kan lukken is het doorgaan met het voeren van gesuikerde traktaties of veel fruit.
Wanneer er andere verschijnselen ontstaan zijn, zoals staar van de lens, dan zal dit helaas niet meer vanzelf herstellen, zie ook: “staar bij de cavia”.
De preventie van het ontwikkelen van suikerziekte bij de cavia
Om te voorkomen dat cavia’s suikerziekte gaan ontwikkelen is het belangrijk een goed dieet te voeren met een hoog vezel en laag vetgehalte. Hierbij kan gedacht worden aan Timothy of grashooi als grootste deel van het dieet met een klein deel pellets op basis van een goede kwaliteit Timothy. Daarnaast kan er een kleine hoeveelheid van bladgroenten gegeven worden. Het is beter om geen fruit of commerciële traktaties of snoepjes op basis van yoghurt of suiker te geven.